Gitaarconcert Elly van Munster en Jelma van Amersfoort in JBZ kapel

Array

20150707 foto gitaarconcertOp zondag 19 juli 2015 vindt om 15.00 uur in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een concert plaats. Dit wordt uitgevoerd door Elly van Munster en Jelma van Amersfoort. De titel van het concert is ‘Gitaarduetten op romantische gitaren’. Er worden gitaarcomposities gespeeld van de Italiaanse componisten Giacomo Merchi, Matteo Bevilacqua en Mauro Giuliani, de Spaanse gitarist/componist Fernando Ferandiere en de Spaanse gitaarvirtuoos en componist Fernando Sor. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om aanwezig te zijn, de toegang is gratis. Aanmelden kan via www.jbz.nl/concerten.

De oudste uitgeschreven gitaarduetten stammen uit de 18e eeuw: Giacomo Merchi (1730-1789) en zijn broer publiceerden hun composities en verkochten ze aan het groeiende publiek van gitaarspelende amateurs. Gestileerde dansvormen nemen een belangrijke plaats in: veel van Merchi’s gitaarwerken zijn in de vorm van menuetten. In de Romantiek werd samen gitaarspelen nog veel populairder: er verschenen in Parijs, Wenen en Londen vele thema’s met variaties en nocturnes voor twee gitaren, maar ook bewerkingen van opera-ouvertures en symfonieën. Ook begon men in de Romantiek interesse te krijgen voor de muziekhistorie: Matteo Bevilaqua (1772 – 1849) putte inspiratie uit de traditie door een set variaties te componeren op een eeuwenoud thema, de ‘Folies d’Espagne’. Mauro Giuliani (1781 – 1829), de bekendste virtuoos van zijn tijd, verwerkte een populaire dansvorm uit zijn eigen tijd in zijn ‘Polonesi concertanti’. De Spanjaard Fernando Sor (1778-1839) schreef de mooiste duetten voor gitaar. De melodieën zijn altijd fris en zangerig en de twee gitaarpartijen onderhouden een constante dialoog die soms aandoet als een intelligente discussie en soms als opera-duet op klein formaat.

Jelma van Amersfoort
Jelma van Amersfoort speelt gitaar vanaf haar zevende jaar en studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. In de jaren 1993 – 1994 studeerde zij dankzij een beurs van het Prins Bernhard Fonds als postgraduate student aan het Royal Northern College of Music, Manchester. Na het conservatorium van Amsterdam speelde Jelma onder meer in de Suite Muziekweek in de IJsbreker en in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, op de Dag van de Oude Muziek in Slot Zuylen, op het Aqua Musica Festival in Amsterdam, op het Festival van Vlaanderen en in de Fringe van het Holland Festival Oude Muziek. Vanaf ongeveer 1994 is Jelma zich gaan specialiseren in historische gitaren.

Elly van Munster
Elly van Munster studeerde aanvankelijk klassiek gitaar aan het Brabants Conservatorium. Vervolgens haalde zij haar doctoraal Spaans aan de Universiteit van Utrecht. Uiteindelijk belandde zij toch weer in de muziek en deed in 1994 Staatsexamen luit. Naast solist treedt zij regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuospeler in ensembles (luit en chitarrone). Zij speelde onder meer met het Nederlands Kamerkoor, de Nederlandse Bachvereniging en met het Nederlands Blazers Ensemble. Met de blokfluitiste Alice Gort-Switynk vormt zij ensemble Rossignol, met de mezzosopraan Margot Kalse Duo Seraphim, met de sopraan Hilde Van Ruymbeke Duo Rosemont. Ze maakt verder deel uit van ensemble Fortuna dat zich toelegt op 14e en 15e eeuws Middeleeuws repertoire. In dit ensemble bespeelt zij de plectrumluit.

Helende omgeving
Muziek maakt deel uit van de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil bieden. Talloos zijn de verhalen van mensen, die steun hebben gevonden bij het verwerken van hun ervaringen met behulp van muziek. De concerten in de kapel zijn toegankelijk voor patiënten en hun bezoekers, maar ook medewerkers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Onder de noemer ‘Muziek in de kapel’ organiseert de dienst Geestelijke Verzorging samen met de kunstcommissie concerten in de kapel. De kamermuziekconcerten komen tot stand samen met de Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch. De orgelconcerten komen tot stand samen met de Brabantse Orgelfederatie. Voor meer informatie over dit bijzondere concert en aanmelding, kijk op www.jbz.nl/concerten. Er wordt geen entree geheven, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. In de kapel is plaats voor 75 bezoekers.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen