VICE Nederland kreeg toegang tot het controversiële apentestlab in Rijswijk

Array

dilemmaAl jaren woedt een felle strijd om de ongeveer 1500 apen die verblijven in het Biomedical Primate Research Center (BPRC) in Rijswijk, een van de grootste apentestlabs van Europa. Hier worden medische experimenten uitgevoerd op zogeheten ‘non-humane primaten’. Tijdens die experimenten krijgen de apen onder andere dodelijke virussen ingespoten. Aan het begin van de eeuw is daar het roer omgegaan om – naast wetenschap – dierenwelzijn de hoogste prioriteit te geven. Dierenactivisten en sommige politici zijn niet overtuigd van hoe de stand van zaken bij het BPRC is; kamerlid Jasper van Dijk (SP) heeft zelfs een motie klaarliggen om het centrum te sluiten.

VICE Nederland mocht meerdere dagen meelopen met de onderzoekers, verzorgers en aapjes van het centrum. Het resultaat is een documentaire over het duivelse dilemma waar de verzorgers mee te maken hebben: om mensen te kunnen helpen, moeten apen gevangen worden gehouden. Klik hier om de hele documentaire te bekijken. 

VICE mocht zien hoe een aap geïnjecteerd werd met knokkelkoorts, keek mee bij zowel een medische controle als bij een sectie waarin de organen uit een apenlijkje worden verwijderd, en zag hoe de verzorgers worstelden met morele kwesties. Activisten en politici eisen nu de sluiting van het Nederlandse centrum – en dat terwijl het BPRC juist lezingen over dierenwelzijn geeft op congressen elders in de wereld. VICE hoopt met deze documentaire een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan dat debat. Klik hier om de hele documentaire te bekijken en hier voor beeldmateriaal van de video.

Over VICE
VICE is een van de snelst groeiende jonge mediamerken ter wereld, en bestaat uit een verzameling van fanatieke, jonge en creatieve schrijvers, art directors, fotografen en regisseurs, die actief zijn in de productie en distributie van tijdschriften, websites, entertainmentprogramma’s, films, boeken, events en muziek. De digitale kanalen van VICE zijn: Noisey (een muziekkanaal), The Creators Project (gewijd aan kunst en de creatieve sector) THUMP (focust zich op dance- en elektronische muziek), i-D (over mode), Motherboard (technologie en wetenschap), MUNCHIES (een kanaal over eten en drinken en alles wat daarmee te maken heeft) en VICE News, de snelst groeiende digitale nieuwszender ter wereld. Onlangs lanceerde VICE samen met 20th Century Fox de joint venture VICE FILMS – een samenwerking waarin jonge en opkomende regisseurs creatief en financieel worden gesteund in de productie en distributie van grote internationale speelfilms. Vanaf februari levert VICE ook dagelijks content aan Snapchat’s Discover. VICE heeft nu al drie seizoenen een televisieshow op HBO, met als titel ‘VICE’ die in 2014 twee Emmy’s in wacht sleepte.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen