Aids Fonds opent ’s werelds eerste First World Problem Pills winkel

header_logo_aidsfondsDit is een origineel bericht van Aids Fonds
Aids Fonds opent ‘s werelds eerste First World Problem Pills winkel
Vanaf vandaag kunnen mensen voor al hun hedendaagse kwaaltjes en ergernissen terecht bij ‘s werelds eerste First World Problem Pills winkel. De tijdelijke nep apotheek aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam werd vanmiddag geopend door Freek Bartels, ambassadeur van het Aids Fonds. In de winkel wordt een variatie aangeboden van 40 verschillende placebo pillen (pepermuntjes), zoals de ‘Find my wifi pill’ en de ‘Turn fat into muscle pill’.

Met de opbrengst van de First World Problem Pills wil het Aids Fonds de toegang tot hiv-medicatie in de wereld vergroten. Van de 35 miljoen mensen met hiv, wordt slechts 37 procent behandeld met hiv-remmers.

“Hoewel goedkope hiv-medicatie tegenwoordig in grote aantallen geproduceerd kan worden, krijgt tweederde van de 35 miljoen mensen met hiv in de wereld ge?e?n medicijnen. Voor deze mensen is het niet vanzelfsprekend dat ze een winkel kunnen binnenlopen en met een hand vol pillen naar huis gaan. Iedereen die hiv-remmers nodig heeft, moet ze kunnen krijgen. Alleen zo kunnen we een einde maken aan aids”, zo sprak Freek Bartels bij de opening van de First World Problem Pills winkel.

Slechte toegang tot hiv-medicatie
Redenen voor slechte toegang tot hiv-medicatie zijn onder andere armoede en de beperkte beschikbaarheid van hiv-tests. Maar ook discriminerende nationale wetgeving en hoge medicijnprijzen als gevolg van patentafspraken tussen farmaceuten en overheden vormen belangrijke belemmeringen. Door langdurige patenten op hiv medicatie is het beschikbare overheidsbudget in een groot aantal landen ontoereikend om alle hiv-positieve inwoners te behandelen. Doordat slechts een klein deel van de mensen met hiv getest en behandeld wordt, overlijden dagelijks ruim vierduizend mensen wereldwijd aan de gevolgen van aids.

Het Aids Fonds vergroot de toegang tot hiv-medicatie onder andere door aidsactivisten in tientallen landen te ondersteunen bij het opkomen voor de rechten van de hiv positieve bevolking. Ook komt het op voor de gezondheidsrechten van groepen met een verhoogd risico op hiv die door veel overheden worden genegeerd of gediscrimineerd, zoals LHBT’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) en sekswerkers.

Webshop
De pop-up store is tot en met 19 juli geopend aan de Haarlemmerdijk 41 in Amsterdam. De First World Problem Pills zijn ook te koop in een webshop (http://firstworldproblempills.aidsfonds.nl), vanaf Euro 2,95.

Bron: ANP Perssupport