Gezond op reis, ook dichtbij huis

0
367

Heel wat mensen vertrekken deze periode op reis naar landen in Europa en aan de overkant van de Middellandse Zee (Nabije Oosten en Noord-Afrika). Ook al zijn dit geen verre bestemmingen en is het risico op op reis kleiner dan in tropische gebieden, het is toch de moeite waard om je te informeren over preventieve maatregelen en mogelijke vaccinaties. Een goede voorbereiding kan reisellende voorkomen. Met de steun van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid wil het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen ook gezondheidsadvies over reisbestemmingen dichter bij de deur onder de aandacht brengen.

Vakantiegangers zijn zich meestal bewust van de exotische ziektes die ze kunnen oplopen in verre bestemmingen, maar het is aangeraden om ook op de hoogte te zijn van de mogelijke medische risico’s in Europese en Noord-Afrikaanse landen. Bovendien is elke reis  een goede gelegenheid om samen met je huisarts na te gaan of de basisvaccinaties tegen o.a. tetanus, mazelen, bof, etc. nog in orde zijn.

Prof. Fons Van Gompel, hoofdarts van het ITG: “We willen in de eerste plaats reizigers sensibiliseren voor mogelijke gezondheidsrisico’s in dichtbijbestemmingen. Hondsdolheid of rabiës komt nog steeds voor in sommige plaatsen in Europa, maar vooral in gebieden aan de overkant van de Middellandse Zee. Vermijd onnodig contact met loslopende honden of katten en zeker wilde dieren. Indien je bent gebeten, was en ontsmet dan onmiddellijk de wonde met water en zeep. Ga vervolgens meteen naar het ziekenhuis voor een mogelijke dringende . Neem zeker niet zomaar dieren uit andere gebieden mee naar huis.”

“Voor sommige dichtbijbestemmingen kunnen aanvullende vaccinaties nodig zijn, zoals tegen tekenencefacilitis. Deze ziekte wordt overgedragen door teken en kan een ontsteking van hersenen of hersenvlies veroorzaken. De besmette teken komen voornamelijk voor in de bosrijke gebieden van Centraal-Europa. Daarnaast is de kans hepatitis A op te lopen via besmet voedsel of drank in landen aan de overkant van de Middellandse Zee niet onbestaande. Dit kan zelfs in de betere hotels gebeuren.”

Uiteraard loopt niet elke reiziger evenveel risico. Een citytrip naar Rome zal geen of minder gezondheidsrisico’s met zich meebrengen dan een trektocht met een tentje in Montenegro.

Het ITG bouwt de komende maanden de online informatie over de medische risico’s van dichtbijvakanties voor reizigers verder uit. Daarnaast organiseerden ITG-artsen recent een informatiesessie voor huisartsen over dit thema.

Dichtbijreizen op www.reisgeneeskunde.be: http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?WPID=832&MIID=706&L=N