Succesvolle alvleesklieroperatie met operatierobot in Amphia

Array

Snel herstel dankzij gebruik operatierobot
Op 22 juni werd in Amphia voor de eerste keer een operatie aan de alvleesklier met de operatierobot uitgevoerd. De operatie verliep succesvol. Na vier dagen mocht de patiënte al naar huis. “Opereren met de robot is weer een sprong vooruit in de behandeling van kanker”, zegt George van der Schelling, een van de robot-chirurgen gespecialiseerd in de behandeling van alvleesklierkanker. We blijven ons ontwikkelen om patiënten met kanker aan de alvleesklier steeds beter te behandelen”.

Robotchirurgie klBij een 72-jarige patiënte werd een kwaadaardige tumor in de staart van de alvleesklier ontdekt. Na zorgvuldig onderzoek en bespreking in een gespecialiseerd team van medisch specialisten werd een operatie voorgesteld, een zogenaamde pancreas staartresectie. In dit geval met de operatierobot. Dankzij de robot heeft de chirurg een uitstekend driedimensionaal zicht op de tumor en het omliggende weefsels. De robot is heel wendbaar en er kan zonder enige trilling geopereerd worden. Naar verwachting leidt dit tot nog beter en sneller herstel. “Op dit moment kunnen nog niet alle operaties aan de alvleesklier met de robot worden uitgevoerd. We kijken nauwkeurig voor wie een operatie met de robot geschikt is”, legt van der Schelling uit. “Het is een mooie stap vooruit, maar helaas kunnen we nog te weinig mensen echt genezen van alvleesklierkanker”, bekent van der Schelling. “Daarvoor is niet alleen een verbetering van de operatietechnieken nodig, maar moeten we met andere specialisten en andere ziekenhuizen nauw blijven samenwerken. Hopelijk kunnen we dan in de toekomst meer mensen een kans op genezing of langere overleving bieden”.

Operatierobot flexibel inzetbaar
Amphia is een van de achttien ziekenhuizen in Nederland gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van alvleesklierkanker (pancreascarcinoom).  Ieder jaar wordt in Amphia bij 80 tot 90 patiënten alvleesklierkanker vastgesteld. Een deel van hen ondergaat uiteindelijk een operatie. Per jaar voert Amphia ruim 30 operaties aan de alvleesklier uit, zowel bij patiënten uit het Amphia als ook bij patiënten met alvleesklierkanker elders uit het land. De operatierobot is hiervoor nu voor het eerst ingezet. Deze werd al ingezet voor aandoeningen aan onder andere de endeldarm, bijnieren en middenrif breuken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen