Voortgang ‘Toekomstbestendige beroepen binnen verpleging en verzorging’

Array

Op woensdag 8 juli 2015 is de stuurgroep van het project ‘Toekomstbestendige beroepen binnen de verpleging en verzorging’ voor de tweede keer bijeen gekomen. De leden hebben met elkaar een tussenrapportage van het project besproken en een aantal voorlopige conclusies getrokken.

De stuurgroep ‘Verpleging & Verzorging 2020’ bracht in 2012 advies uit over nieuwe beroepspro­fielen aan de minister van VWS.  Dit advies heeft de nodige discussie opgeleverd en de minister wil nu in afstemming met partijen in het veld het vervolgtraject oppakken. verpleegkundigenEen van de vervolgstappen is de wijziging van de wet BIG. Hiervoor is eind april het project ‘Toekomstbestendige beroepen binnen de verpleging en verzorging’ gestart.doel van het project is om informatie aan te leveren die nodig is voor aanpassing van de Wet BIG met betrekking tot toekomstbestendige beroepen  voor hbo-verpleegkundigen, mbo-verpleegkundigen en verzorgenden. Voor het wetgevingstraject is input vanuit het veld en een breed draagvlak onder betrokken partijen voor deze aanpassing van  belang.

In de periode eind april tot eind juni is hard gewerkt aan de uitvoering van het project. Naast literatuurstudie zijn er gesprekken gevoerd en bijeenkomsten gehouden met experts en vertegenwoordigers van diverse betrokken partijen. De verkregen informatie is verwerkt in een rapportage voor de stuurgroep. De stuurgroep heeft op basis van deze rapportage voorlopige  conclusies getrokken.
Doekle Terpstra,  de voorzitter van de stuurgroep, is enthousiast: “Ik ben onder de indruk van de grote inzet die in de afgelopen periode geleverd is en van de inhoudelijke gedrevenheid van de leden van de stuurgroep. De gedeelde ambitie om tot consensus en resultaat te komen is evident!”

Vanaf augustus wordt verder gewerkt aan de beschrijving van de bekwaamheden c.q. competenties van de mbo- verpleegkundigen en verzorgenden en aan een overgangsregeling. Ook worden de voorlopige conclusies verder getoetst bij diverse beroepsbeoefenaren uit de praktijk.
In oktober komt de stuurgroep opnieuw bij elkaar om over alle onderdelen van het project conclusies te trekken, die vervolgens in november aan de besturen van de betrokken landelijke partijen worden voorgelegd. Streven is in december 2015 de definitieve resultaten op te leveren aan de minister van VWS.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen