Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft hypermoderne robot aangeschaft

Array

‘Sneller herstel door nauwkeuriger werken en beter zicht’
Eind april heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn Da Vinci operatierobot vervangen door de nieuwste versie: de Da Vinci Xi. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland met deze operatierobot met dubbele console (werkeiland) voor opleidingsdoeleinden. De urologen Bart Schrier en Harrie Beerlage hebben inmiddels ruim 50 patiënten met deze nieuwe operatierobot geopereerd.

Beter zien is beter doen
Bart Schrier, uroloog: “Hoogcomplexe ingrepen waarbij gehecht moet worden, doen wij bij voorkeur met de robot. Het gaat om ingrepen zoals het verwijderen van de prostaat, blaas, niertumor. Ook doen we samen met de gynaecoloog verzakkingoperaties bij vrouwen met de robot.

Nederland, 's-Hertogenbosch, 10 juli 2015. Jeroen Bosch Ziekenhuis. Urologie. Bart Schrier en Harry Beerlage. Foto & Copyright: Werry Crone, Vleuten

Nederland, ‘s-Hertogenbosch, 10 juli 2015. Jeroen Bosch Ziekenhuis. Urologie. Bart Schrier en Harry Beerlage. Foto & Copyright: Werry Crone, Vleuten

Met de nieuwe versie kunnen we nog nauwkeuriger opereren, onder meer door de mogelijkheid om met groen licht (fluorescentie) de lymfeklieren beter zichtbaar te maken. De dubbele console (werkeiland) is voor ons een fantastisch hulpmiddel bij het opleiden en trainen van andere medisch specialisten in het gebruik van de robot.“ Het gebruik van de operatierobot heeft belangrijke voordelen voor de patiënt: minder pijn, minder bloedverlies en een sneller herstel. Een operatierobot verfijnt de bewegingen van de operateur. De robot vertaalt de bewegingen van de operateur die aan het werkeiland zit, naar de operatieinstrumenten in de patiënt. Het operatiegebied wordt tien keer vergroot weergegeven op het 3-dimensionale beeldscherm van de operateur.

Investeren in innovatie
Peter Langenbach, voorzitter Raad van Bestuur, onderstreept het belang van de nieuwe investeringen: “Het Jeroen Bosch Ziekenhuis investeert in innovatieve behandelingen en technieken die de zorg voor patiënten – en de opleidingsmogelijkheden voor medisch specialisten in opleiding – verbetert. Wij hebben veel ervaring in de vroege adoptie van innovatieve behandelingen, zoals robotchirurgie en 3D-laparoscopie. We lopen hierin nu voorop en ten behoeve van onze patiënten willen we ook voorop blijven lopen. Voor ons is de aanschaf van de nieuwe robot een logische volgende stap.”

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen