Meldingen diabetische ketoacidose bij gebruik SGLT2-remmers

Er zijn meldingen van ketoacidose bij gebruik van de SGLT2-remmers met de werkzame stof canagliflozine, dapaglifozine en empaglifozine. Het gaat om de geneesmiddelen Invokana, Vokanamet, Forxiga, Xigduo, Jardiance en Synjardy. Deze geneesmiddelen worden gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2.

Diabetische ketoacidose is een ernstige aandoening. Door een tekort aan insuline kan de bloedsuiker heel hoog oplopen; het lichaam zet vet om in energie waardoor het bloed verzuurt.

diabetes_test_strips-300x300Afwijkende symptomen
Ketoacidose komt voornamelijk voor bij mensen met diabetes type 1 met een verhoogde bloedsuikerspiegel. Nu is er een aantal meldingen van ketoacidose bij behandeling met SGLT2-remmers bij diabetes type 2 met een lichte verhoging van de bloedsuikerspiegel. Door deze afwijkende symptomen kan het langer duren voordat de diagnose ketoacidose is gesteld.
Advies aan artsen

  • Informeer patiënten over symptomen van een te hoog zuurgehalte in het bloed (metabole acidose).
  • Stop met de behandeling met SGLT2-remmers als ketoacidose wordt vermoed. Er zijn maatregelen nodig om dit te corrigeren en de glucosewaarden te monitoren.

Advies aan patiënten

  • Raadpleeg onmiddellijk een arts bij klachten die wijzen op een te hoog zuurgehalte in het bloed, zoals misselijkheid, braken en extreme dorst.
  • Het is belangrijk om de voorgeschreven behandeling te blijven voortzetten. Als patiënten ongerust zijn, dan kunnen zij dit bespreken met hun behandelend arts.

Het Europese geneesmiddelenagentschap verricht verder onderzoek naar het risico op diabetische ketoacidose met SGLT2-remmers.

De firma’s AstraZeneca B.V., Boehringer Ingelheim B.V. en Janssen-Cilag B.V. hebben hierover een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd. De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar internisten, diabetologen, endocrinologen, anesthesiologen, intensivisten, SEH-artsen, geriaters, huisartsen (inclusief artsen in opleiding), diabetes verpleegkundigen en (ziekenhuis)apothekers.

Naar de brief van AstraZeneca B.V., Boehringer Ingelheim B.V. en Janssen-Cilag B.V. over de Meldingen diabetische ketoacidose bij gebruik SGLT2-remmers.

 

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt farmacovigilantie of geneesmiddelenbewaking genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) op de hoogte gebracht. Een overzicht van DHPC’s is te vinden op de website van het CBG.

Bron: CBG-MEB
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen