‘Van Rijn moet ingrijpen na explosieve groei rechtszaken WMO’

0
257

In het eerste halfjaar van 2015 stapten liefst 1000 mensen naar de rechter vanwege een conflict met hun gemeente over een WMO-voorziening, voornamelijk huishoudelijke hulp. De Unie KBO voorzag deze toename van 80% ten opzichte van 2014. Directeur Manon Vanderkaa: “Gemeenten leveren vaak nog geen maatwerk en de communicatie laat te wensen over. Deze signalen krijgen wij al veel langer binnen. Staatssecretaris Van Rijn moet nu ingrijpen.”
De Raad voor de Rechtspraak maakte de sterke groei van dergelijke rechtszaken recent bekend. De Unie KBO, met 190.000 leden de grootste ouderenorganisatie van Nederland, wist al veel langer over de ‘mismatch’ tussen hulpbehoevende ouderen en het nieuwe gemeentelijke WMO-beleid.

van rijn vws 3Willekeur
Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: “Deze cijfers sluiten aan bij de signalen die wij al sinds eind 2014 ontvangen. Onder meer via ons Nationaal Meldpunt Ouderenzorg. Gemeenten moeten maatwerk leveren en mogen niet zomaar stoppen met het vergoeden van huishoudelijke hulp. Toch gebeurt dat wel. Hulp die jarenlang vergoed werd, stopt zonder dat hierover ooit een gesprek gevoerd is. En dat terwijl mensen in een gemeente tien kilometer verderop de hulp wel krijgen; dat ervaren ouderen en hun verzorgers als willekeur. Het gevolg zien we nu: hulpbehoevenden, veelal ouderen, die naar de rechter stappen om hun gelijk te halen.”

Meldpunt
Al langer waarschuwde de Unie KBO de landelijke politiek over de te verwachten conflicten. Gemeenten kregen onder de nieuwe wet veel beleidsvrijheid, waardoor het voor hen soms erg gemakkelijk is om hulp in de huishouding stop te zetten. Het regende daarop klachten bij de Unie KBO. Bij het Nationaal Meldpunt Ouderenzorg (november 2014-april 2015) van de Unie KBO, de PCOB en Omroep Max gingen verreweg de meeste klachten over de huishoudelijke hulp die niet langer vergoed werd.

Topje van ijsberg
Inmiddels vertaalt die klachtenregen zich dus in een flink hoger aantal rechtszaken. Manon Vanderkaa: “Het is heel terecht dat mensen naar de rechter stappen om ervoor te zorgen dat zij de hulp waarop zij recht hebben, ook krijgen. Tegelijkertijd is het meer dan triest dat juist deze kwetsbare groep, vaak ver boven de tachtig jaar, de gang naar de rechter moet maken.”

Met de kennis die de Unie KBO heeft over de groep 75-plussers, is het aantal rechtszaken nog maar het topje van de ijsberg. Manon Vanderkaa: “Wij denken dat er een heleboel mensen zich uiteindelijk schikken bij de gemeentelijke uitspraak, omdat een lang slepende rechtsgang voor hen ondoenlijk is”.

Advies voor Van Rijn
De Unie KBO heeft nog een advies voor de staatssecretaris. “Pas de wet zodanig aan dat gemeenten zich niet langer aan hun verantwoordelijkheid voor hun kwetsbare inwoners kunnen onttrekken!”, aldus Manon Vanderkaa.

Dit is een persbericht van Unie KBO, met ruim 190.000 leden de grootste, onafhankelijke seniorenorganisatie

Vorig artikelOuderen kunnen toch in aanleunwoning blijven
Volgend artikelNieuwe perspectieven voor behandeling van fragiele-X-syndroom en autisme
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.