Fietsen is gezond, maar pas op met de e-bike!

Array

De orthopedisch chirurgen van de Saxenburgh Groep zien steeds meer patiënten in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg met botbreuken vanwege ongelukken met de e-bike. Vaak gaat het om mensen met een heupfractuur.

“Bewegen is gezond, fietsen is daar een mooi middel voor. Zeker in deze tijd van het jaar!” zegt Peter Farla, orthopedisch chirurg binnen de Saxenburgh Groep. Toch wil Farla ook een waarschuwing laten uitgaan.

07_08_RZZ_EbikeIn de dagelijkse praktijk ziet hij namelijk een toename van het aantal oudere patiënten dat met een gebroken heup op de Spoedeisende Hulp (SEH) binnen gebracht wordt. In toenemende mate is dit het gevolg van een val met de elektrische fiets. Jaarlijks komen in Nederland 9.000 e-bikers op de SEH, waarvan een kwart in het ziekenhuis moet blijven.

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg heeft een uitstekend orthopedisch team klaar staan om de ongelukkige e-biker snel weer op de been te helpen. “In de meeste gevallen kunnen wij iemand die een heup heeft gebroken al na drie dagen met ontslag naar huis laten gaan. Dat is aanmerkelijk sneller dan gebruikelijk”, vertelt Farla niet zonder enige trots. “Ook is het infectiepercentage na een heupoperatie in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddeld.”

Hij vervolgt: “We hebben het revalidatietraject efficiënt geregeld en goede afspraken gemaakt met fysiotherapeuten in de regio. Als de patiënt verder thuis kan herstellen, kan hij of zij voor de controle desgewenst dichtbij huis terecht op de buitenpoli’s. Dat is wel zo prettig voor de patiënt.” De orthopeden hebben op verschillende dagen spreekuur in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, maar ook regelmatig in Aleida Kramer te Coevorden, Ommen, Westerhaar en in Dedemsvaart in het gebouw van huisartsenprakijk De Latyrus.

Ondanks de goede zorgen van de orthopedisch chirurgen van de Saxenburgh Groep is voorkómen nog altijd beter dan genezen. Enkele tips zijn: Kies een elektrische fiets met eenvoudige bediening, probeer de e-bike eerst uit met uitgeschakelde motor. Maak eerst een proefritje op een rustige plek, of volg een cursus. Veilig Verkeer Nederland en het Regionale Orgaan Verkeersveiligheid organiseren regelmatig een cursus voor (senioren) fietsers die nog lang en op een veilige manier met de fiets of e-bike aan het verkeer willen deelnemen. Bijvoorbeeld op 3 september in Ommen en 8 september in Hardenberg (zie: www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen).
Gaat het dan toch nog fout, dan is het goed te weten dat in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg orthopedische zorg dichtbij is. Bekijk www.sxb.nl voor meer informatie of klik hier.

Bron: Saxenburgh Groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen