St. Anna Ziekenhuis gaat gebruik maken van 3D-mammografie

Array

st annaHet St. Anna Ziekenhuis neemt deze week een nieuwe mammograaf in gebruik, waarmee driedimensionale röntgenfoto’s van de borst gemaakt kunnen worden. Door de meer gedetailleerde 3-D informatie worden afwijkingen beter zichtbaar en dus sneller opgespoord. Bovendien is de stralingsdosis beduidend lager dan voorheen.

Het St. Anna Ziekenhuis ziet op de mammapoli veel patiënten voor vervolgonderzoeken na doorverwijzingen vanuit het bevolkingsonderzoek borstkanker. Met de 3D mammograaf wordt aangesloten op de nieuwste diagnostische mogelijkheden.

Sneller duidelijkheid
Met de nieuwe mammograaf wordt gebruik gemaakt van tomosynthese, een techniek waarmee in dezelfde opnametijd nu de hele borst van boven tot onder gedetailleerd wordt weergegeven. Daardoor is minder aanvullend onderzoek nodig en krijgen patiënten sneller duidelijkheid. Ook zullen daardoor minder controle-mammografieën nodig zijn. Het klierweefsel, dat eerst op elkaar in een 2D-plaatje werd afgebeeld, wordt nu in meerdere doorsneden getoond, waardoor het opsporen van afwijkingen en het onderscheid met normaal weefsel sterk verbetert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat tomosynthese zorgt voor ca 25% meer detectie vergeleken met 2D mammografie.

Snel terecht
Wanneer een afwijking in de borst wordt geconstateerd, wil je zo snel mogelijk weten waar je aan toe bent. In het Anna kan men snel terecht en wordt een eventuele behandeling ook snel opgestart. Onderzoeken worden zoveel mogelijk op één dag gepland. Natuurlijk biedt de mammograaf ook meerwaarde voor andere patiëntengroepen, zoals de patiënten die een knobbeltje hebben gevoeld, patiënten met familiaire belasting of patiënten met mastopathie (goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten).

Beste zorg
Het mammateam van het St. Anna Ziekenhuis staat voor kwalitatief hoogwaardige zorg met een persoonlijke benadering. Verzekeraar CZ merkt de borstkankerzorg van het St. Anna Ziekenhuis aan als ‘beste zorg’ en het ziekenhuis kreeg onlangs van Borstkankervereniging Nederland opnieuw het roze lintje toegekend, waarbij aan alle 13 criteria werd voldaan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen