Verpleegkundige interventies voor zelfmanagementondersteuning

Array

zelfmanagement-300x225In het ZonMw-programma Tussen Weten en Doen II werken zeven onderzoekslijnen aan het verhogen van de kwaliteit van het verpleegkundig en verzorgend handelen en aan het versterken van de onderzoeksinfrastructuur voor verplegingswetenschap. Dit leidt tot direct toepasbare interventies.

Dat blijkt uit de netwerkbijeenkomst die op 19 juni 2015 plaatsvond bij de onderzoekslijn NURSE-CC in Rotterdam. Tijdens de plenaire opening presenteerden de zeven onderzoekslijnen hun resultaten tot nu toe, zoals een competentielijst voor zelfmanagementondersteuning en een zelfmanagementprogramma voor patiënten met reuma. De netwerkbijeenkomst is samengevat in een digitale publicatie.

Inzicht in benodigde competenties
De onderzoekslijn NURSE-CC heeft een lijst gepubliceerd van benodigde competenties van een verpleegkundige voor de ondersteuning van zelfmanagement. Die waren tot op heden nog niet specifiek beschreven.

Zelfmanagement programma bij reuma
Binnen de onderzoekslijn Self-Made & Sound is een zelfmanagementprogramma voor patiënten met reuma ontwikkeld. Het uitgangspunt hierbij is dat het programma voor de doelgroep wordt ontwikkeld en dat deze gebaseerd is op de ondersteuningsbehoefte van de patiënt.

Investering in wetenschappelijk onderzoek
Met de verwachte benoeming van 2 hoogleraren Verplegingswetenschap, ongeveer 20 verplegingswetenschappelijke promoties en een investering in de carrière van 12 veelbelovende postdocs geeft het programma Tussen Weten en Doen II een flinke boost aan het verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek.

Digitale publicatie
Wilt u deze middag opnieuw beleven of aan de hand van een terugblik meemaken? Bekijk dan de digitale publicatie ‘Netwerkbijeenkomst Tussen Weten en Doen II’.

Bron: ZonMW

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen