Onderzoek Radboudumc naar daklozen en zorg overhandigd aan staatssecretaris

Array

Hoogleraar Maatschappelijke zorg Judith Wolf heeft 2,5 jaar lang 375 daklozen in de vier grote steden gevolgd. Het rapport is afgerond en overhandigd aan directeur-generaal Bas van den Dungen, die het namens minister Schippers (VWS) in ontvangst nam. ‘Slechte gezondheid is een krachtige voorspeller voor sociale uitsluiting.

Op haar kantoor achter het Studiecentrum ligt het rapport dat onlangs werd overhandigd aan de Tweede Kamer. De titel: Coda G4, De Cohortstudie naar daklozen in de vier grote steden.Wolf: ‘In 2006 is de overheid een offensief gestart om het aantal daklozen terug te dringen, maar in het onderzoek werden zij zelf niet betrokken.

dakloosUniek is dat zij in dit onderzoek wél hun eigen situatie beoordeelden. We zijn gestart met 500 mensen, na 2,5 jaar waren dat er nog 375, een hoge respons.’ Het rapport is een product van Impuls, het onderzoekscentrum Maatschappelijke zorg van het Radboudumc en onderdeel van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde.

Daklozen en zorg
Wat is de link tussen dit onderzoek met de zorg en het Radboudumc? Judith Wolf: ‘Deze mensen hebben veel met huisartsen en de algemene gezondheidzorg te maken. Bovendien zie je dat een slechte gezondheid een krachtige voorspeller is voor sociale uitsluiting. En: dakloze mensen met somatische problematiek die te herleiden is naar psychische klachten, zijn na 2,5 jaar minder vaak stabiel gehuisvest.’

Gemeenten
‘Uit het onderzoek’, vervolgt Judith Wolf, ‘blijkt dat inspanningen om uitsluiting van deze kwetsbare groep mensen te voorkomen onverminderd nodig zijn. Vroegtijdige signalering van risicofactoren zoals lichamelijke en psychische klachten en passende ondersteuning door gemeenten blijven van groot belang. Denk aan budgetbeheer en administratieve hulp, maar zeker ook aan gezondheidsbevordering.’

Schuld en gezondheid
Een taak voor de zorg, aldus Wolf, is gezondheidsbevordering bij dakloze mensen. Uiteindelijk hoopt de hoogleraar dat er serieus wordt gekeken naar het verband tussen schulden, armoede en gezondheid: ‘De huisartsen spelen een belangrijke signalerende rol. Als Impuls blijven wij het onderzoek naar deze groep en de samenhang tussen gezondheid en materiële problematiek voortzetten. We hebben nog veel te doen.’

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen