AidsImpact 2015: de tussenstand van 30 jaar aidsbestrijding en de volgende stap

HIV en Aids zijn volop in het nieuws. In eigen land, waar momenteel AidsImpact 2015 plaatsvindt: een grote internationale conferentie, gericht op preventie én op leven met HIV. Maar ook internationaal. Het Aids-agentschap van de Verenigde Naties (VN) maakte onlangs bekend dat steeds meer mensen in de wereld toegang krijgen tot Aids-behandelingen. Maar we zijn er nog niet, want op veel plekken is de nood nog steeds hoog.

vrouw aidsMSD probeert op diverse manieren bij te dragen aan de strijd tegen HIV. Al dertig jaar doen we onderzoek naar nieuwe behandelmethodes en preventieve technologieën. Het resultaat? Mede dankzij onze middelen zijn HIV en Aids geëvolueerd van een dodelijke naar een chronische ziekte.

AidsImpact
Amsterdam staat vanaf 28 juli vier dagen in het teken van AidsImpact: een belangrijke, internationale conferentie over HIV en Aids, waaraan meer dan 47 landen deelnemen. De conferentie wordt om de twee jaar gehouden en is vooral gericht op preventie én op leven met HIV. Inclusief alle psychosociale factoren die daarmee samenhangen. Voorbeelden zijn thema’s als stigmatisering, depressiviteit, alcohol- en drugsgebruik of seksverslaving.

Beschikbaarheid antiretrovirale middelen
In grote delen van de wereld is de beschikbaarheid van behandelmogelijkheden beperkt en is Aids helaas nog steeds een dodelijke ziekte. Daar proberen wij ook ons steentje bij te dragen. Want hoe goed behandelmethodes en geneesmiddelen ook zijn, de beschikbaarheid en toegankelijkheid ervan zijn essentieel.

Om onze geneesmiddelen zo breed mogelijk beschikbaar te maken, doen we aan prijsdifferentiatie voor verschillende regio’s wereldwijd en werken we intensief samen met overheden, Non-Gouvernementele Organisaties (NGO’s) én de lokale gemeenschap. Bijvoorbeeld door artsen en specialisten lokaal op te leiden. Maar ook door antiretrovirale middelen te doneren. Zo hebben we jarenlang samen met de Bill & Melinda Gates Foundation geparticipeerd in het African Comprehensive HIV/Aids Partnerships (ACHAP). Daarin heeft MSD diverse middelen gedoneerd aan een behandelprogramma, opgezet door de overheid van Botswana, een land dat bovengemiddeld wordt getroffen door HIV en Aids.

Ook werken we samen met andere producenten, bijvoorbeeld door hen belangeloos niet-exclusieve licenties te verstrekken. Generieke producenten kunnen in deze regio’s een eigen versie van raltegravir (de werkzame stof in Isentress®) produceren. Daarnaast bieden wij ook lokale ondersteuning en medische trainingen.

VN-doelen
En er is progressie. Het Aids-agentschap van de VN heeft onlangs bekendgemaakt dat de doelstelling om voor het einde van dit jaar 15 miljoen mensen te bereiken met HIV-behandeling al in maart jl. is behaald. Het resultaat van decennialange, wereldwijde inzet om antiretrovirale middelen beschikbaar te maken, bijvoorbeeld voor mensen ten zuiden van de Sahara, waar het probleem het grootst is.

In 2000 stelde de VN voor het eerst doelen in de strijd tegen HIV. Op dat moment ontvingen nog slechts 700.000 mensen de essentiële geneesmiddelen tegen HIV. Volgens de VN heeft de wereldwijde respons op HIV sinds 2000 zo’n 30 miljoen nieuwe HIV-infecties en 8 miljoen Aids-gerelateerde sterfgevallen voorkomen. Het aantal nieuwe infecties is gedaald van 2,6 miljoen naar 1,8 miljoen per jaar. Ook het aantal sterfgevallen liep terug, van 1,6 naar 1,2 miljoen per jaar. Ondertussen zijn de wereldwijde investeringen in HIV gestegen: van 4,8 miljard dollar in 2000 tot meer dan 20 miljard vorig jaar.

De volgende stap
Gecoördineerde maatregelen in de komende vijf jaar zouden de Aids-epidemie tegen 2030 een halt toe kunnen roepen, stelt de VN. Toch zijn er nog aspecten die beter kunnen. Het bewustzijn over de ziekte kan nog altijd beter. En ook hebben kinderen met HIV nog steeds te weinig toegang tot geneesmiddelen. Ook daar ziet de VN wel al verbetering. Het percentage kinderen met HIV dat antiretrovirale middelen krijgt is tussen 2010 en 2014 verdubbeld, van 14 naar 32 procent. Toch blijft dit percentage nog steeds veel lager dan onder volwassenen.

De noodzaak om behandelingen en toegang tot zorg nog beter beschikbaar te maken, blijft dus onverminderd groot. MSD blijft zich inzetten en kijkt nog steeds uit naar nieuwe partnerschappen en samenwerkingen. Totdat ook ten zuiden van de Sahara HIV en Aids geen slachtoffers meer zullen maken.

Bron: MSD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen