Europese goedkeuring voor biological voor gebruik voorafgaand aan chirurgie bij agressieve vorm van borstkanker

Europese goedkeuring voor Perjeta® voor gebruik voorafgaand aan chirurgie bij agressieve vorm van borstkanker  
De Europese Commissie (EC) heeft afgelopen week het gebruik van Perjeta (pertuzumab) in combinatie met trastuzumab en chemotherapie goedgekeurd voor de neoadjuvante behandeling (gebruik voorafgaand aan chirurgie) van volwassen patiënten met HER2-positieve, lokaal gevorderde, inflammatoire, of vroeg-stadium borstkanker met een hoog risico op terugkeer. Dit betekent dat pertuzumab naast de bestaande behandeling van gemetastaseerde borstkanker ook ingezet kan worden voor de behandeling van vroeg-stadium borstkanker.

De goedkeuring door de EC is primair gebaseerd op gegevens uit het neoadjuvante fase II-onderzoek NeoSphere waaruit blijkt dat bijna 40% (39,3%) van de mensen die de combinatie van Perjeta, Herceptin en chemotherapie kregen pathologisch complete respons (pCR) bereikte in de aangedane borst en lymfeklieren vergeleken met 21,5% van de mensen die alleen Herceptin en taxaan-bevattende chemotherapie kregen.(1)


borstkankerDaarnaast werd de goedkeuring ondersteund door gegevens uit het neoadjuvante fase II-onderzoek TRYPHAENA (pCR-percentages variërend van 54,7% tot 63,6% in de drie pertuzumab-bevattende onderzoeksgroepen)(2) en de lange termijn veiligheidsresultaten van de fase III-studie CLEOPATRA bij mensen met eerder onbehandelde HER2-positieve gevorderde borstkanker.(3) Gegevens uit het lopende fase III-APHINITY onderzoek in de adjuvante (na de chirurgie) setting zullen aanvullende inzichten geven in de bredere rol van Perjeta bij de behandeling van HER2-positieve vroeg-stadium borstkanker.

Over het NeoSphere-onderzoek 
Het NeoSphere-onderzoek is een multicenter, multinationaal, gerandomiseerd gecontroleerd fase II-onderzoek uitgevoerd bij 417 volwassen vrouwelijke patiënten met nieuw gediagnosticeerde, vroege, inflammatoire of lokaal gevorderde HER2-positieve borstkanker die niet eerder behandeld waren met trastuzumab, chemotherapie of radiotherapie.
Over het TRYPHAENA-onderzoek
Het TRYPHAENA-onderzoek is een multicenter, gerandomiseerd fase II klinisch onderzoek, uitgevoerd bij 225 volwassen vrouwelijke patiënten met HER2-positieve lokaal gevorderde, operabele of inflammatoire borstkanker die niet eerder behandeld waren met trastuzumab, chemotherapie of radiotherapie.
Over pertuzumab
Pertuzumab (Perjeta®) is een gehumaniseerd monoklonaal antilichaam dat aan de HER2-receptor bindt, maar op een andere plaats dan trastuzumab. Daardoor verstoort het een ander belangrijk activatiemechanisme: dimerisatie van de HER2-receptor met andere receptoren van de HER-familie (EGFR/HER1, HER3, HER4).
Over HER2
Ongeveer 15 tot 20% van de patiënten met borstkanker hebben tumoren met een verhoogde expressie van de HER2-receptor; deze receptoren geven groeisignalen af aan de tumor waardoor deze sneller en agressiever groeit. Roche is al dertig jaar actief betrokken bij onderzoek naar HER2 om de gezondheid, kwaliteit van leven en overleving van patiënten met HER2-positieve ziekte te verbeteren. De medicijnen Herceptin® en Kadcyla® voor de behandeling van HER2-positieve borstkanker zijn eveneens door Roche ontwikkeld.
Referenties
1. Gianni L, et al. Lancet Oncol 2012; 13:25-32
2. Schneeweiss A, et al. Ann Oncol 2013; 24:2278-84
3. Swain S, et al. N Engl J Med 2015; 372:724-34
 
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen