Zeven tips om wespen uit de buurt te houden

Array

wespensteekIn Nederland komen veel wespen voor, vooral in de maand augustus. Regelmatig worden mensen door wespen gestoken. Dit geeft meestal alleen onschuldige, lokale verschijnselen. Soms treedt er echter een allergische reactie of overgevoeligheidsreactie op, die direct behandeld moet worden. Voorkomen is beter dan genezen. Zeven tips om wespen uit de buurt te houden:

1. Kruidnagel

Wespen houden niet van kruidnagel. Zet een schaaltje met kruidnagel op bijvoorbeeld de tuintafel en de wespen komen niet meer in de buurt.

2. Azijn

Zet een bakje met azijn (eventueel verwarmd) op tafel en de diertjes zullen op afstand blijven. Nog beter: voeg een paar kruidnagels toe.

3. Sinaasappel en/of citroen

Snijd een sinaasappel en/of een citroen doormidden en steek hierin flink wat kruidnagels.

4. Ui

Een schoteltje met een gesnipperde ui doet het ook goed. Zet het buiten en de wespen blijven weg.

5. Koffie

Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie. Zet schaaltjes koffie en steek de koffie aan, zodat die gaat branden of smeulen. De geur van verbrande koffie houdt hen op afstand.

6. Wierook

Wespen houden niet zo van rook. Steek een of meerdere stokjes wierook aan op de plekken waar je last hebt van wespen, en weg gaan ze.

7. Geluid

Er bestaat speciale apparatuur die wespen verjaagt met geluid. De apparaten laten een ultrasoon geluid horen, dat ze wegjaagt. Dit geluid is niet of nauwelijks hoorbaar voor mensen.


Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen
Het is raadzaam wespensteken zoveel mogelijk te proberen te voorkomen door de volgende maatregelen te nemen:

  • Wees erg voorzichtig met buiten eten en drinken wanneer er wespen in de buurt zijn. Dek eten zo lang mogelijk af en controleer iedere hap of slok. Laat kinderen niet zonder toezicht buiten eten.
  • Sla niet naar wespen. U maakt hen bang en vergroot daarmee de kans op steken. Beweeg zo min mogelijk tot de wesp is weggevlogen.
  • Vermijd plaatsen waar veel wespen zijn. Laat wespennesten door de gemeente verwijderen.
  • Wees zuinig met het gebruik van sterk geurende parfums, zepen en andere huidverzorgingsproducten. Wespen worden hierdoor aangetrokken. Dit geldt overigens ook voor de geur van transpiratievocht.

Mensen die overgevoelig zijn voor een wespensteek kunnen er langer last van hebben. In enkele gevallen leidt een wespensteek tot heftige verschijnselen, zoals benauwdheid en shock, die behandeld moeten worden.Wanneer naar de huisarts?

Wanneer een van de volgende situaties op u (of een ander) van toepassing is, is het belangrijk dat u direct medische hulp inroept door het bellen van het alarmnummer 112:

  • u bent overgevoelig voor wespensteken en heeft geen medicijnen bij u
  • na de steek treden moeilijkheden op met de ademhaling (benauwdheid, kortademigheid, piepen)
  • u wordt na een wespensteek onwel of dreigt het bewustzijn te verliezen (deze ernstige symptomen ontstaan vrijwel altijd binnen een kwartier na de steek)

Wanneer een van de volgende situaties op u (of een ander) van toepassing is, is het belangrijk dat u contact opneemt met uw (dienstdoende) huisarts:

  • u bent gestoken in de neus, mond, keel, hals of tong
  • na de steek ontstaan zwellingen op andere plaatsen dan waar u gestoken bent
  • u heeft last van jeuk over het gehele lichaam
  • u heeft een rode huiduitslag
  • u krijgt koorts
  • er zijn andere verschijnselen waarover u zich zorgen maakt

Als uw huisarts een allergie vermoedt, kan hij besluiten bloedonderzoek te laten doen. In het bloed kunnen de allergische antistoffen aangetoond worden. Bij een ernstige allergie voor wespensteken kan de huisarts besluiten u adrenaline ( EpiPen ®) voor te schrijven voor noodsituaties. Dit medicijn moet met een injectie toegediend worden. U kunt instructies krijgen over hoe u dat bij uzelf moet doen.

 

Gestoken
Bent u gestoken door een wesp, dan kunt u aantal dingen doen om de verschijnselen te verminderen:

  • Uitzuigen
    Zuig krachtig aan de plaats van de steek. Slik na het uitzuigen niet door, maar spuw het uit.
  • Koelen
    U kunt de steekplaats koelen met natte doeken, een ijskompres of bijvoorbeeld een met een handdoek omhuld koelelement. Bent u gestoken in uw mond, dan kunt u iets kouds in de mond nemen. Bij een wespensteek in uw mond is het verstandig om ook contact met uw (dienstdoende) huisarts op te nemen.
  • Smeren
    De klachten na een wespensteek kunt u met een aantal middelen verlichten. Dergelijke producten zijn verkrijgbaar bij de drogist en de apotheek. Laat u, met name wanneer u het middel wilt gebruiken voor een kind, adviseren door uw apotheker over welk middel het meest geschikt is.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen