Onder jongeren komt seksuele grensoverschrijding veel voor

Diverse media melden op 29 juli 2015 dat een op de vijf jonge vrouwen ervaring heeft met ongewenste seks. Dat seksueel geweld bij jongeren niet zelden voorkomt blijkt uit een onderzoek van de GGD Zuid-Limburg in samenwerking met Rutgers, Soa Aids Nederland en Universiteit Maastricht. De resultaten van dit onderzoek zijn op 27 juli online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PloS One. Voor het wetenschappelijke artikel in PLoS One is gebruik gemaakt van gegevens van “Seks onder je 25e”, onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. In 2011 hebben daarvoor 10.401 jongeren uit heel Nederland een vragenlijst ingevuld over hun seksuele gedrag. Deze gegevens zijn anoniem geanalyseerd om te zien hoe vaak vormen van seks tegen je wil wordt gerapporteerd.

angst-234x300Niet alleen vrouwen
De media schrijven vooral over hoe vaak jonge vrouwen slachtoffer zijn, maar het onderzoek was breder. In het onderzoek zijn 6 verschillende typen seksueel geweld onderzocht: ze variëren van ongewenst tongzoenen en strelen tot meer invasieve seks zoals vaginale of anale seks. Afhankelijk van het type seks varieerde het percentage jongeren dat een vorm van seks tegen de wil rapporteerde tussen 1 en 61 procent. Het percentage jongeren dat ooit een vorm van seks tegen de wil had meegemaakt was hoger voor meisjes (41%) dan voor jongens (21%), en het hoogst voor meisjes en voor jongens met een seksuele voorkeur voor iemand van het eigen geslacht. Meest opvallend was dat de dader vaak een bekende van de jongere was en dat in een kwart van de gevallen er sprake van geweld was bij de meer invasieve vormen van seks tegen iemands wil.

Informatie voor ouders en leerkrachten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen