Start nieuwe immuuntherapie Erasmus MC

Het Erasmus MC Kanker Instituut ontvangt bijna zeven ton voor het verbeteren van afweercellen. Die worden in het lab extra vaardig gemaakt om kanker op te ruimen.

Opgeteld
Dr. Cor Lamers, prof. Stefan Sleijfer en dr. Reno Debets krijgen opgeteld € 680.000 van KWF Kankerbestrijding, de stichting Coolsingel en Janivo Stichting.

T-cel_bestrijdt_kankercel02_230 Experimenteel
Dankzij de gecombineerde subsidie kunnen zij een nieuwe, experimentele immuuntherapie starten, gericht tegen uitgezaaid melanoom (agressieve huidkanker) en tumoren in het hoofd en de hals.

Eigen afweer
Het onderzoeksteam wil het afweersysteem van de patiënt versterken, zodat dit kankercellen beter te lijf kan gaan. Het streven is om een bepaald type afweercel dat ieder mens heeft, de T-cel (rood op foto), uit het bloed te halen en deze in het laboratorium uit te rusten met een extra T-cel-receptor.

Aan de slag
“De afweercellen krijgen een soort extra armpje zodat ze de tumorcellen beter kunnen zien”, vat Lamers, specialist in de bereiding van T-celtherapie, de kern samen. De verbeterde cellen gaan per injectie terug in de patiënt om de tumor te vinden en vernietigen.

Naar patiënt
Sleijfer, hoofd afdeling Interne Oncologie: “We zijn enthousiast om de stap naar de patiënt te zetten, na jaren voorbereiding. We verwachten dat de studie met aangepaste T-cellen, waaraan tien patiënten kunnen deelnemen, halverwege 2016 start.”

Furore
Debets, hoofd laboratorium Tumor-immunologie: “Therapie met gemodificeerde T-cellen maakt momenteel furore in de behandeling van diverse soorten kanker. Het is geweldig dat de eerste patiënten behandeld gaan worden met een therapie die we in het laboratorium hebben ontwikkeld.”

Meer informatie: toelichting van afdeling Interne Oncologie, Erasmus MC.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen