Jaarlijks verdrinken 9 kinderen

Array

Voorkom verdrinking. Wees super alert rondom water
In 2013 verdronken 9 kinderen onder de 12 jaar. Bij nog eens 94 liep het net goed af, zij werden na een bijna-verdrinking opgenomen in het ziekenhuis. Vooral kinderen onder de 5 zijn vaak slachtoffer. Verdrinking kent de meeste dodelijke slachtoffers van alle ongevallen bij kinderen van die leeftijd. VeiligheidNL schat dat het totale aantal bijna-verdrinkingen onder kinderen nog 10x zo hoog is, het loopt gelukkig ook vaak net goed af en dan is behandeling in het ziekenhuis niet nodig.

Verdrinkingsongevallen infographic

Download hier de cijferfactsheet Verdrinkingsongevallen kinderen 0-12 jaar.

Bij het voorkomen van verdrinking is toezicht houden essentieel. “Natuurlijk zijn ouders extra alert als er water in de buurt is. Toch verwachten ze vaak ze gewaarschuwd worden als er iets gebeurt. Dat hun kind gaat spetteren of schreeuwen. Maar dat is niet zo: een verdrinking gebeurt snel en stil. Binnen een tel verdwijnt een kind onder water. Daarom is het belangrijk dat ouders super alert zijn in de buurt van water, en ook duidelijke afspraken met elkaar maken wie er oplet – zodat daar geen misverstanden over ontstaan” aldus Ilja van Alten van VeiligheidNL.

Tips van VeiligheidNL

  • Zorg dat je je kind altijd kan zien
  • Blijf bij kleine kinderen (<3 jaar) zo dichtbij dat je ze kan aanraken
  • Laat je niet afleiden (door bijvoorbeeld je telefoon)
  • Zorg dat je kind zwembandjes om heeft (als het nog niet kan zwemmen) en op de boot een reddingsvest
  • Doe je kind op zwemles en ga voor minimaal diploma A en B

Bovenstaande geldt natuurlijk op het strand, bij een meer en in het zwembad, maar ook voor het opblaasbadje in de tuin. Kinderen kunnen al verdrinken in een laagje water van 10 centimeter.

Doe de check!
Benieuwd of jij het goed doet? Vul de checklist in. Hier vind je ook nog veel meer informatie over hoe je voor extra veiligheid zorgt in en om het water!

*Bron: Cijferfactsheet Verdrinking bij kinderen 0-12 jaar VeiligheidNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen