Politie heeft situatie van vermoorde verpleegkundige TweeSteden ziekenhuis onvoldoende serieus genomen

Array

Geweld bij ziekenhuizen neemt toe, inschattingsfout politie vergroot risico
De politie heeft een inschattingsfout gemaakt met de aangifte van de vermoorde verpleegkundige van het TweeSteden ziekenhuis uit Zevenbergen. De politie bood op woensdagmiddag, op een ingelaste persconferentie op het politiekantoor in Oosterhout haar excuses aan. Linda deed op 2 en 8 augustus melding dat de vermoedelijke schutter John F. in het bezit zou zijn van een vuurwapen, maar de politie zag niet genoeg aanleiding om daarop actie te ondernemen. Linda van der Giesen stuurde een week voor haar dood een eMail aan politie met daarin het vermoeden dat John F. in het bezit zou zijn van een vuurwapen. De politie heeft daarop niet opgetreden. “Een inschattingsfout”, zo geeft de politie toe. Nu blijkt ook dat verdachte, John F., al een strafblad heeft.

politie-2015“Je moet er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als de verpleegkundige later uit haar werk zou zijn gekomen en de schutter het vuur op Linda had geopend terwijl zij nog in het ziekenhuis was”, aldus hoofdredacteur Janine Budding van MedicalFacts. “De dader heeft de verpleegkundige geliquideerd op het terrein van het ziekenhuis. Hetzelfde doen in het ziekenhuis is dan nog maar een kleine stap”

De politie was dus al enkele dagen voor de moord op de hoogte dat de verdachte van de moord een vuurwapen had. Daarnaast heeft men over het hoofd gezien dat meerdere exen aangifte van bedreiging tegen John F. uit Zevenbergen hadden gedaan bij de politie. F. had zelf ook meerdere keren aangifte gedaan tegen Linda van der Giessen, zo meldt de politiewoordvoerder. De verpleegkundige had haar werkgever niet ingelicht over het feit dat ze werd bedreigd en dat ze bang was dat haar ex haar iets zou aandoen nu hij een vuurwapen leek te bezitten.

Verpleegkundige Linda van der Giesen werd maandag, na haar werk, doodgeschoten in op het terrein van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. Een dag later meldde een man, John F. uit Zevenbergen, zich bij de politie.

Familieleden en kennissen meldden dat de verpleegkundige doodsbang was voor haar ex. Linda zou herhaaldelijk met de dood zijn bedreigd door haar ex. Linda werkte sinds 2010 bij het ziekenhuis op de polikliniek Plastische Chirurgie. Daarvoor was ze werkzaam bij het Franciscus Ziekenhuis (Bravis Ziekenhuis).

“Er zijn jaarlijks ruim 4500 gevallen van geweld tegen personeelsleden van ziekenhuizen. In een derde van de gevallen gaat het dan ook om fysiek geweld, zoals slaan en schoppen. In 200 gevallen is het geweld zo ernstig dat de dader een toegangsverbod krijgt. Het aantal geweldsincidenten is volstrekt ontoelaatbaar.  Als politie meldingen daarnaast nog eens onvoldoende serieus neemt, kan dat tot zeer gevaarlijke situaties leiden zoals de aanslag op de verpleegkundige van het TweeSteden ziekenhuis”, reageert Janine Budding van MedicalFacts.

Zij promoot het doen van aangifte bij politie maar ook melding van bedreigingen in de privésfeer bij de zorginstelling waar je werkt door te geven.In de meeste zorginstellingen is beveiliging aanwezig en is men aan geweld “gewend geraakt”. Samen kan men dat naar oplossingen zoeken of er voor zorgen dat de politie een melding wel serieus neemt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen