Rijndam Revalidatie helpt afasiepatiënten door ze te laten zingen

Array

Taalkundigen van Rijndam Revalidatie hebben een actuele Nederlandstalige versie ontwikkeld van de Melodic Intonation Therapy (MIT). Deze therapie helpt afasiepatiënten met praten door ze te laten zingen.

Afasie is een stoornis in het produceren of begrijpen van taal als gevolg van hersenletsel, bijvoorbeeld na een beroerte. Voor mensen met een ernstige niet-vloeiende afasie is de Melodic Intonation Therapy (MIT) ontwikkeld, een internationaal bekende en veel toegepaste therapie.

muziekEen actuele Nederlandstalige versie van MIT was niet meer voorhanden. Drie klinisch linguïsten van Rijndam hebben er nu voor gezorgd dat de effectieve therapie weer wordt aangeboden in Nederland. Het nieuwe Nederlandstalige therapieprogramma bevat onder andere een digitaal oefenprogramma met filmpjes waar de patiënt ook thuis mee kan oefenen.

Van 2009 tot en met 2012 heeft Rijndam onderzoek gedaan naar de effectiviteit van MIT, waaraan logopedisten en afasiepatiënten uit heel Nederland meededen. Uit het onderzoek bleek dat patiënten die MIT hadden gevolgd, significant meer vooruit waren gegaan in het naspreken van zinnen dan patiënten die deze therapie niet hadden gevolgd. Niet alleen naspreken was sterk verbeterd, maar ook het spreken in het algemeen. Hierdoor zijn patiënten in staat om zich in het dagelijks leven ook verstaanbaar te maken.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen