Tussen Ziek en Beter

Array

Emma-KinderziekenhuisVerhalen uit het Emma Kinderziekenhuis (1865-2015)
Tentoonstelling 27 augustus – 15 november 2015
“Ik ben geboren met een hartafwijking. Vroeger klonk mijn hart als een fietspomp en ik zag blauw. En altijd moe he?. Maar nu is het gat in mijn hart dicht gemaakt. Leidinkies omgewisseld. En ik heb een pacemaker. Ik heb een flink litteken en een bult waar de pacemaker zit. Maar ‘k ben ik er toch een beetje trots op. Ik heb het mooi geflikt.” (Peter, 1977)

Ziek zijn en weer beter worden: het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. En zeker niet 150 jaar geleden, toen het Emma Kinderziekenhuis werd opgericht. Het Emma is in de loop der tijd veranderd van ziekenhuisje voor arme, Amsterdamse kinderen tot een gespecialiseerd academisch kinderziekenhuis. In de tentoonstelling staan de verhalen van tien kinderen centraal. Waarom waren ze opgenomen? En hoe vonden ze het om in het ziekenhuis te zijn? Door middel van animaties wordt de geschiedenis van elk kind op een bijzondere manier verteld. De tentoonstelling Tussen Ziek en Beter is leuk en interessant voor jong en oud.

We beginnen de tentoonstelling met Hendrika Johanna en Sophia, twee zusjes uit 1866 met cholera. De bezoeker maakt verder kennis met Hugo die in de jaren 40 voor tuberculose wordt behandeld en Peter die een openhartoperatie onderging. Marije vertelt het verhaal over haar behandeling tegen kanker die in 1999 begon, en haar zilveren medaille op het wereldkampioenschap van 2011. Met hun verhalen krijgen we ook inzicht in de ontwikkelingen in de medische zorg.

Educatieve website
Bij de tentoonstelling is een website gemaakt voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Op de tentoonstelling zullen schoolgroepen worden rondgeleid door jongeren van Emma At Work, het uitzendbureau voor chronisch zieke jongeren.

Activiteiten
Voor kinderen is er een speurtocht ontwikkeld op basis van de verhalen die in de tentoonstelling worden verteld. In het weekend is er begeleiding door jongeren van het uitzendbureau Emma at Work. In de herfstvakantie, op 24 en 25 oktober, is er een familieprogramma met tentoonstellingsdokters en een workshop over het menselijk lichaam.

Lezingen
In de reeks Amsterdam in Gesprek belichten gastsprekers de geschiedenis van Amsterdam. Twee middagen staat het Emma Kinderziekenhuis centraal, op zondag 18 oktober en zondag 1 november. Aanvang 15.00 uur, gratis toegang. Kijk op onze website voor een gedetailleerd programma.

Emma Kinderziekenhuis AMC
Het Emma Kinderziekenhuis AMC bestaat 150 jaar. Het is uitgegroeid van het eerste kinderziekenhuis in Amsterdam tot een uiterst modern academisch kinderziekenhuis dat de meest complete zorg voor zieke kinderen levert. Met 568 medewerkers en 100 kinderartsen worden jaarlijks 9.000 kinderen opgenomen. In de Filmzaal van het Stadsarchief draait een korte documentaire over het Emma Kinderziekenhuis.

Het project Tussen Ziek en Beter kan worden gerealiseerd dankzij de steun van het Mondriaan Fonds / Amsterdams Universiteitsfonds / Stichting Zabawas / Fundatie Van Den Santheuvel, Sobbe /
P.W. Janssen’s Friesche Stichting / Sigra / MedicomZes.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het AMC en het Stadsarchief Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen