OM start onderzoek naar neparts niet medisch certificaten uitschreef

Array

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden met medische certificaten van vliegend personeel. In afwachting van de uitkomsten zijn nu al honderd certificaten van piloten, een luchtverkeersleider en een lid van het cabinepersoneel ongeldig verklaard. Zij moeten een nieuwe medische keuring ondergaan.

De medische certificaten zijn afgegeven door het European Aero Medical Centre (EAMC) in Gilze-Rijen, in Brabant. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ontdekte bij een reguliere controle dat het centrum vijf medische verklaringen onterecht had afgegeven. De lichamelijke en psychologische onderzoeken waren niet volledig of onjuist uitgevoerd.

Vliegtuig KLMIn een vervolgonderzoek naar de onrechtmatigheden in medische dossiers bij het EAMC vond de inspectie zoveel onregelmatigheden, dat is besloten om in ieder geval honderd certificaten in te trekken. Volgens de ILT is dat gebeurd in het belang van de vliegveiligheid. Ook mag het Brabantse bureau voorlopig geen keuringen meer uitvoeren. De intrekking van de medische certificaten kan grote gevolgen hebben voor de betrokkenen. Ze mogen niet vliegen tot ze een herkeuring hebben gehad.

Volgens de inspectie gaat het bij het vliegend personeel om 66 verkeersvliegers, 29 piloten in de recreatieve luchtvaart en drie vliegers van lichte vliegtuigen. Ook van een lid van het cabinepersoneel en een luchtverkeersleider zijn dus de certificaten geschorst. Op In totaal 15.000 keuringen zijn het afgelopen jaar bij alle erkende keuringsinstanties 16 piloten afgekeurd.

Bron: OM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen