Intensieve samenwerking Dijk en Duin en de ’s Heeren Loo Zorggroep

Array

eenmaligVoor mensen met een verstandelijke beperking én een psychische aandoening
Dijk en Duin en de ’s Heeren Loo Zorggroep bundelen hun krachten voor een kwetsbare doelgroep: mensen met een verstandelijke beperking én een psychische aandoening. De zorgorganisaties openen gezamenlijk de unit EPA-LVB van Dijk en Duin te Castricum waar een psychiater van Dijk en Duin samenwerkt met een GZ-psycholoog/ orthopedagoog van de ’s Heeren Loo Zorggroep. Samen geven deze organisaties antwoord op de complexe vragen die deze doelgroep heeft.

De groep mensen die hier terecht kan, heeft vanwege de combinatie van psychiatrische problematiek en een verstandelijke beperking, een zeer complexe zorgvraag. Dat leidt bij hen soms tot verslavingsproblematiek, angst, frustraties, agressie, structuurverlies en onmacht. Om een antwoord op de zorgvraag en de problematiek te bieden, is er nu een gezamenlijke methodiek ontwikkeld.

Duurzaam doorstromen
De gespecialiseerde unit in Castricum bestaat uit dertien bedden en wordt gebruikt voor cliënten die acute, kortdurende psychiatrische opname nodig heeft zodat langdurige opname wordt voorkomen. Na een korte periode kan de cliënt terugkeren naar de eigen woonomgeving met zo nodig psychiatrische nazorg door een psychiatrische casemanager en een psychiater van Dijk en Duin bij de ’s Heeren Loo Zorggroep.

Daarnaast is het doel dat cliënten vanuit de geestelijke gezondheidszorg (ggz) naar de VG duurzaam doorstomen en uiteindelijk terugkeren naar de maatschappij met begeleidend psychiatrische zorg. Het perspectief van deze cliënten verschilt: sommige cliënten zullen doorstromen naar een woonvorm binnen de VG als de psychiatrie stabiel is met VG begeleiding. Andere cliënten stromen door naar een woonvorm in de psychiatrie.

Verder wordt vanuit Dijk en Duin door de psychiater consulten en behandelingen gedaan bij patiënten met een psychiatrisch beeld en een verdenking van verstandelijke beperking zowel in een klinische als de ambulante setting.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen