Ruim 60 procent apothekers werkt op vrije dag

Array

apotheekMannen ervaren werk vaker als emotioneel belastend dan vrouwen
Een op de vijf apothekers werkt meer dan 50 uur per week en ruim 60 procent geeft aan altijd, vaak of regelmatig aan het werk te zijn op hun vrije dag. Het merendeel (85%) haalt voldoening uit het werk. Dat blijkt uit de ‘Pas op de plaats’ scan van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir onder apothekers.

Emotioneel belastend werk
Mannelijke apothekers ervaren het werk vaker als emotioneel belastend dan vrouwelijke apothekers. (42% vs 29%). Mannen maken zich ook vaker zorgen over alle veranderingen in het vakgebied, terwijl vrouwen meer moeite hebben om hun aandacht te verdelen tussen thuis en het werk. Louis van Drunen, directeur van Movir: ‘Apothekers die meer dan 40 uur per week werken geven vaker aan dat het werk hen voldoening geeft. Daarentegen voelen zij zich minder vaak gesteund door hun partner.’ Oudere apothekers (56 jaar en ouder) ervaren het werk vaker als emotioneel belastend en maken zich vaker zorgen over de veranderingen in het vakgebied dan jongere apothekers.

strong>Hoe meer uren aan het werk, hoe meer onrust en piekergedrag
Apothekers die meer dan 40 uur per week werken, zijn negatiever over de verdeling van de aandacht tussen werk en privé. Zij geven ook vaker aan dat werkstress hun privéleven beïnvloedt. ‘Bekijken we dit per leeftijdscategorie, dan heeft een op de drie apothekers tussen de 36 en 45 jaar moeite met de verdeling werk-privé terwijl dit bij vakgenoten van 56 jaar of ouder een op de tien is’, aldus Van Drunen.

Fysieke uitputting na het werk
Bijna een op de drie (29%) van de apothekers ouder dan 56 jaar geeft aan altijd of vaak fysiek uitgeput te zijn na een dag werken. Van Drunen: ‘Bijna 60 procent van deze groep kijkt met voldoening terug op het werkleven tot nu toe, maar bijna 40 procent geeft ook aan soms of zelfs nooit te hebben kunnen doen wat hij/zij het liefste wilde in zijn of haar werk.’

Over de ‘Pas op de plaats’ scan
De ‘Pas op de plaats’ scan geeft inzicht in de gesteldheid en persoonlijke aandachtspunten van apothekers. De scan is speciaal ontwikkeld voor apothekers en is via Elestia, de onafhankelijke coaching en counselingdienst van Movir, in de markt gezet. Apothekers (zowel verzekerd als niet verzekerd bij Movir) tussen januari en juli 2015 hebben de scan ingevuld.

Over Movir
Movir is een arbeidsongeschiktheidsverzekeraar die zich richt op hoog opgeleide zakelijk en medisch professionals en ondernemers. Movir biedt verzekeringen aan via onafhankelijke verzekeringsadviseurs. Movir adviseert niet. Movir onderscheidt zich door preventie als kerntaak te zien en het risico op arbeidsongeschiktheid hierdoor te verkleinen. Dit uit zich onder andere in preventieprogramma’s en Elestia, een externe coaching & counselingservice waar Movir verzekerden en hun gezin kosteloos gebruik van kunnen maken, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen