Openheid over onderzoeksgegevens is prima, maar vergt tijd

Array

Nefarma is voorstander van alle inspanningen die worden gedaan om steeds meer klinische onderzoeksdata te publiceren. Het zal alleen wel tijd kosten voordat de uitkomst van elk klinisch onderzoek – positief of negatief openbaar wordt gemaakt.

De beroepsorganisatie van vernieuwende geneesmiddelenfabrikanten reageert op recente berichten in de media waarin diverse partijen een oproep doen tot meer openheid over klinische onderzoeksresultaten. Uit onderzoek zou blijken dat de data van slechts één op de vijf onderzoeken binnen een jaar na dato worden gepubliceerd. Dat percentage moet flink omhoog vinden zij.
transparantieOnlangs kondigden 85 grote investeerders in geneesmiddelenonderzoek daarom aan dat zij zich scharen achter de All Trials-campagne die pleit voor openbaarheid van alle klinische onderzoeksdata. Samen zijn deze geldschieters goed voor een investering in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen van 3,5 biljoen dollar (een biljoen is duizend miljard). Ze kunnen met hun oproep  voor flinke druk op de ketel zorgen bij geneesmiddelenfabrikanten, is het idee.

Ranglijst
Naast hen pleit ook de Britse publieke wetenschapsorganisatie Sense about Science (SAS) voor meer publicatie van onderzoeksdata. SAS wil later dit jaar met een ranglijst komen van farmaceuten en hun bereidheid om uitkomsten van onderzoeken openbaar te maken.

Het idee van SAS lijkt op de Acces tot Medicine-Index die is opgezet door de Nederlander Wim Leereveld en die zichtbaar maakt hoe bedrijven hun best doen om de beschikbaarheid van geneesmiddelen in ontwikkelingslanden te vergroten.

Die index wordt gefinancierd door de Nederlandse en Britse overheid en de Bill & Melinda Gates Foundation en is sinds 2008 elke twee jaar verschenen. De index heeft een duidelijk en gunstig effect gehad op de geneesmiddelenfabrikanten. Bedrijven zijn beter hun best gaan doen en proberen nu ook bewust hoger in de index terecht te komen.

Nefarma is voorstander van het idee van SAS om met een ranglijst te komen. Zeker als blijkt dat de ranglijst de marktwerking tussen bedrijven versterkt, zoals dat ook gebeurt bij de Acces to Medicine-index.

Vooruitgang
Mooi, dat er pogingen worden gedaan om meer openheid te creëren over onderzoeksresultaten vindt ook Efpia. De Europese koepelorganisatie van geneesmiddelenfabrikanten wijst er op dat er de afgelopen jaren al veel vooruitgang is geboekt op het gebied van openheid over klinische onderzoeksdata.

In Europees en Amerikaans verband hebben geneesmiddelenfabrikanten al langer geleden afgesproken dat ze al hun onderzoeksresultaten gaan delen. Zowel de negatieve als positieve en behalve de nieuwe resultaten ook die van studies in het verleden. Daarnaast kunnen wetenschappelijke onderzoekers zelfs toegang krijgen tot ruwe onderzoeksdata.

Maar tussen iets afspreken en iets doen zit wel een verschil. Efpia wijst er op dat een bedrijf niet helaas zomaar even op een knop kan drukken en dan al zijn data boven tafel én gepubliceerd heeft. Dat vergt inspanning en tijd. Zo moeten onderzoekers vaak letterlijk de kelders van hun bedrijf in om allerlei papieren dossiers te gaan zoeken.

Volgens Efpia kan daarnaast niet van onderzoekers worden verwacht dat ze nu al hun tijd gaan besteden aan het opsnorren van oude dossiers, terwijl ze zich ondertussen ook moeten bezighouden met allerlei nieuwe, vaak ook zeer uitgebreid gedocumenteerde studies.

Realistisch blijven
Daarnaast hebben bedrijven veel tijd nodig om hun onderzoeksdata zo te ontsluiten dat serieuze onderzoekers er direct mee aan de slag kunnen.

Nefarma sluit zich aan bij de kanttekeningen van Efpia. Als onderzoekers data delen met collega-wetenschappers van over de hele wereld, zodat die ermee kunnen werken, kan dat de gezondheidszorg helpen.

Verder is het goed als iedereen weet wat er allemaal voor onderzoeken worden gedaan, wat de uitkomst ervan zijn en wat er aan wordt uitgegeven. Maar we moeten, zoals Efpia ook stelt, wel realistisch blijven en realiseren dat dit veel tijd kost. Ook is het belangrijk om te beseffen dat zo’n proces met vallen en opstaan gaat.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen