Ontuchtverpleegkundige Atrium MC eindelijk geschrapt na veroordeling in 2009

0
789

Dave V., de verpleegkundige die in 2009 werd veroordeeld voor ontucht en daarna nogmaals toe kon slaan binnen de muren van het Atrium-ziekenhuis in Heerlen, mag nooit meer werken in de zorg. Dat heeft het Centraal Tuchtcollege vandaag bepaald. Dave V. was in hoger beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege, dat een beroepsverbod oplegde. Dat hoger beroep heeft hij nu dus verloren, meldt een woordvoerder van het voormalige Atrium-ziekenhuis (nu: Zuyderland) aan De Monitor. Het ziekenhuis is opgelucht. Aldus woordvoerder Stef Petit:

‘We zijn als ziekenhuis blij met deze uitspraak. Als patiënt moet je ervan uit kunnen gaan dat degene die jou zorg verleent, betrouwbaar en integer is. Die veiligheid van de zorg wordt met deze uitspraak gewaarborgd.’


tclientenrechtenDe zaak-Dave V.
In 2009 wordt V. veroordeeld voor een zedendelict. Een paar maanden later solliciteert hij bij het Atrium Medisch Centrum en kan hij er gewoon aan de slag. Het ziekenhuis had door een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan te vragen kunnen zien dat hij een veroordeling op zijn naam had staan, maar verzuimt om V. om een VOG te vragen. V. werkt er met kwetsbare psychiatrische patiënten. In 2012 doet een patiënte aangifte van seksueel misbruik door V. in de time-outkamer, een kamer die wordt gebruikt om de patiënten tot rust te laten komen. V. ontkent. Het ziekenhuis plaatst hem in een coachingstraject en hij wordt tijdelijk overgeplaatst naar een andere afdeling. Na een paar maanden keert hij terug op de afdeling. Een tweede patiënte doet aangifte, van verkrachting. En pas dan blijkt, na politieonderzoek, dat V. al een veroordeling uit 2009 achter zijn naam had staan. In totaal doen drie vrouwen aangifte tegen V. Justitie ziet genoeg aanleiding om de verpleegkundige te vervolgen. De strafzaak tegen V. loopt nog, maar de tuchtrechter heeft nu dus al aangegeven dat hij niet meer in de zorg mag werken.

Waarom géén tussentijdse schorsing?
In november vorige jaar legde de tuchtrechter V. een verbod op. Maar omdat V. in hoger beroep ging, werd hij niet uit het artsenregister geschrapt. Het tuchtcollege had de maatregel kunnen in laten gaan onmiddellijk na de uitspraak, maar heeft dat niet gedaan omdat V. ‘op dat moment niet werkte’. Daarmee bleef dus de mogelijkheid bestaan dat V. na een eerste veroordeling van de tuchtrechter, aan het werk zou gaan.

De Monitor onderzoekt hoe het kan dat zorgverleners die ernstig de fout in zijn gegaan, niet geschorst worden in afwachting van de (definitieve) uitspraak van de tuchtrechter. Heeft u tips? Neem dan contact op met de redactie: 035-6719779 / redactie@demonitor.nl