Tandarts eist inzage werkwijze materiële controle uitvoert Achmea

Array

Gisteren diende de rechtbank in Groningen de rechtszaak van tandarts Daniel Joffe  tegen zorgverzekeraar Achmea te volgen.Tandarts Joffe heeft inzage gevraagd in de manier waarop Achmea haar materiële controle uitvoert. De aanleiding is de controle die hij zelf heeft gehad: Achmea beweert dat hij mogelijk onrechtmatig heeft gedeclareerd en wil nu inzage in enkele patiëntendossiers. Joffe wil via de rechter te weten komen hoe die berekening dan tot stand is gekomen.

calculator rekenen managementJoffe heeft daarop een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) gedaan. De vraag in deze rechtszaak is of een zorgverzekeraar ontvankelijk is voor een dergelijk Wobverzoek? Heeft Joffe recht op inzage in deze documenten? Is een zorgverzekeraar vanuit haar taak van materiele controle, dan ook een bestuursorgaan?

Voeren zorgverzekeraars een formele taak van overheid uit?
Tandarts Joffe vindt van wel, zo blijkt uit een artikel van De Monitor. Zijn advocaat voert aan dat zorgverzekeraars in opdracht van de overheid de formele en materiële controle doen: de controle is een overheidstaak. Zeker als het gaat om de groep die bij Joffe het onderwerp is van controle: jongeren onder de 18 jaar die onder de basisverzekering vallen. Tot in detail is wettelijk gereguleerd hoe die materiële controle moet worden uitgevoerd. Daarnaast houdt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), een overheidsorgaan, toezicht op de controle door zorgverzekeraars.

Achmea vindt van niet. Haar advocaat voert nadrukkelijk aan dat Achmea geen overheidsorgaan is, maar een privaatrechtelijke organisatie en zou hierdoor niet onder de Wob vallen. Tevens stelt Achmea dat er geen gezagsverhouding tussen NZa en Achmea is. Het zijn de zorgverzekeraars die zelf bepalen of en hoe zij de controle uitvoeren; de NZa kijkt alleen of de controles rechtmatig zijn. Achmea voelt zich dus niet verplicht inzage te geven in de documenten waar Joffe om vraagt.

De uitspraak wordt binnen 6 weken gedaan.

Bron: De Monitor

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen