Schippers wil niet terug naar model van apotheker als “doosjesschuivers”

0
952

Minister Schippers houdt vast aan de verplichte advieskosten die apothekers in rekening brengen bij het ophalen van een nieuw medicijn. Volgens de minister is het onderdeel van het winstmodel van de apothekers. Vorige maand bleek dat veel apothekersassistenten wekelijks te maken hebben met agressieve patiënten, die niet willen betalen voor de uitleg.

Schippers is in overleg met de apothekers om tot andere oplossingen te komen, maar de minister wil het systeem niet vwijzigen naar de oude situatie. De uitleg is de dienst die de apothekers moeten geven en daar betaalt de klant voor.

apothekerVroeger verdienden apothekers geld door het scherp inkopen van medicijnen, en de winst daarop. Een apotheker is een zorgverlener, die betalen we voor zijn extra diensten in de zorg en als deze manier discussie oproept, dan moeten we een andere manier vinden, aldus de minister van VWS. Sinds 2014 kan het verstrekken van het medicijn en de uitleg ervan niet meer als één zorgactiviteit worden gedeclareerd. Daardoor zien patiënten nu wat ze betalen voor het advies over het gebruik van medicijnen.