CQI-accreditatie stopt

Array

Er zal geen CQI-accreditatie meer verleend worden. Meetbureaus wordt geadviseerd over te gaan op ISO-certificering. Voor deze overgang krijgen meetbureaus bedenktijd. Samen met deze beslissing stelt Zorginstituut Nederland het inhuren van een meetbureau voor het afnemen van CQI’s niet meer verplicht. Met het stopzetten van de CQI-accreditatie komen de laatste werkzaamheden die Zorginstituut Nederland van het Centrum Klantervaring Zorg heeft overgenomen te vervallen.

loepVan CQI-accreditatie naar ISO
In overleg met CIIO is een overgangsperiode vastgesteld van CQI-accreditatie naar eventuele ISO-certificatie. Aflopende CQI-accreditaten worden verlengd tot 1 juni 2016. Tot 1 juni 2016 krijgen meetbureaus de tijd om zich te beraden op ISO-certificatie. Enkele meetbureaus hebben een CQI-accreditaat met een langere geldigheidsduur. Deze accreditaten blijven geldig gedurende de looptijd (tot uiterlijk eind 2018). Ook voor indicatorensets gebaseerd op CQI-meetinstrumenten die in het Register zijn opgenomen geldt de overgang. Van 1 juni 2016 tot eind 2018 kan bij de eis voor het gebruik van CQI-geaccrediteerde meetbureaus ook gebruik gemaakt worden van ISO 9001/ISO 20252 gecertificeerde meetbureaus.

Meetbureaus niet meer verplicht
Het Zorginstituut stelt de inhuur van een meetbureau niet meer verplicht voor het uitvragen van patiëntervaringen. Partijen in de zorg maken gezamenlijk afspraken over het eventueel inzetten van (gecertificeerde) meetbureaus. Als een sector kiest om te werken met een meetbureau, dan gaat de voorkeur uit naar een meetbureau met certificaten als Kwaliteitsmanagementsystemen (ISO 9001) en Marktonderzoek (ISO 20252).

Informatiebijeenkomst
Op donderdagmiddag 10 september 2015 zal het Zorginstituut in samenwerking met CIIO een informatiebijeenkomst organiseren over de veranderingen rond de CQI-accreditatie. Tijdens de bijeenkomst krijgt u meer informatie over de opzet van de overgangsperiode en wat dit betekent voor de meetbureaus. Voor deze bijeenkomst worden de meetbureaus uitgenodigd. Andere belangstellenden zijn tevens welkom.

Bron: Zorginstituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen