Informatiemiddag over de oogaandoening maculadegeneratie

0
2826

Macula-DegeneratieVrijdagmiddag 4 september wordt er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een informatiemiddag gehouden over de oogaandoening maculadegeneratie (MD). Deze bijeenkomst vindt plaats in het auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis van 14:00 tot 16.45 uur. De zaal gaat om 13:00 uur open. Deelname aan deze middag is gratis. Wel is het nodig dat u zich van tevoren aanmeldt. Dit kan bij de MaculaVereniging via telefoonnummer (030) 298 07 07.

De informatiemiddag is een samenwerking van het Jeroen Bosch Ziekenhuis met de MaculaVereniging. Op deze middag kunt u luisteren naar vier sprekers. Een van deze sprekers is oogarts Karen van Lent van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij is specialiste op het gebied van maculadegeneratie. Zij vertelt in haar lezing wat maculadegeneratie is en welke behandelmethodes er zijn. Het is mogelijk om vragen aan haar te stellen. U kunt uw vragen aan het begin van de informatiemiddag op papier inleveren.

Daarnaast zullen er op de informatiemiddag drie sprekers aan het woord komen over verschillende optische hulpmiddelen voor slechtzienden. Voorbeelden hiervan zijn een bril met loepglazen en een apparaat dat boeken hardop voorleest. Dankzij deze hulpmiddelen wordt schriftelijke informatie weer makkelijker toegankelijk voor slechtzienden. In de pauze is er de gelegenheid om de informatiestands van de verschillende firma’s te bezoeken.

De informatiemiddag wordt geleid door Tiny Langezaal, bestuurslid van de MaculaVereniging.

Wat is maculadegeneratie?
Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij de gele vlek (macula lutea) is aangetast. De gele vlek is een plek op het netvlies. Dankzij de gele vlek kunt u scherp zien. Als de gele vlek is aangetast, zijn details minder goed zichtbaar. Dit maakt lezen of het herkennen van gezichten lastiger. Een symptoom van maculadegeneratie is dat u continue een donkere of wazige vlek op uw blikveld ziet.

De meest voorkomende vorm van maculadegeneratie is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Naar schattig hebben 68.000 Nederlanders hier last van. LMD komt voor bij mensen van vijftig jaar en ouder. Er wordt binnen LMD onderscheid gemaakt tussen droge en natte maculadegeneratie. Bij droge maculadegeneratie gaat uw zicht zeer langzaam achteruit. In het geval van natte maculadegeneratie gaat u sneller minder scherp zien.

Oogheelkunde in het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Op de afdeling oogheelkunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis werken negen oogartsen met verschillende specialismen. Zij passen de modernste technieken toe en zijn op de hoogte van de nieuwste behandelingen. De oogartsen zijn ook actief in de poliklinieken in Boxtel, Rosmalen en Zaltbommel. Hierdoor is specialistische zorg ook vlakbij huis mogelijk.