Opnieuw keurmerk voor vaatzorg Catharina Ziekenhuis

keurmerkvaatzorgDe Hart&Vaatgroep heeft het Catharina Ziekenhuis opnieuw beloond met het Vaatkeurmerk. Het keurmerk maakt duidelijk welk ziekenhuis de beste vaatzorg aanbiedt. Het Vaatkeurmerk richt zich op de kwaliteit van behandelingen van aandoeningen in de slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals. Naast het Vaatkeurmerk heeft het Catharina Hart- en vaatcentrum ook al vele jaren het Spataderkeurmerk van de Hart&Vaatgroep.

Dr. Philippe Cuypers, vaatchirurg in het Catharina Hart- en vaatcentrum, is uiteraard tevreden dat het Vaatkeurmerk weer binnen is. “Het is mooi dat we ‘m weer hebben gekregen, net zoals we vorig jaar al het Spataderkeurmerk ontvingen”, aldus Cuypers. “Ik hecht zelf steeds meer waarde aan het keurmerk en patiënten mogen dit ook doen. Vroeger werd er in de toetsing voor het keurmerk gekeken naar procedures en logistiek binnen een ziekenhuis. Dus hoe de vaatzorg was georganiseerd. De laatste jaren worden steeds vaker ook de uitkomsten van de zorg meegenomen. Daar gaat het uiteindelijk om, dus dat maakt het Vaatkeurmerk nog waardevoller.”

Twee belangrijke onderdelen waarbij al gekeken wordt naar uitkomsten, zijn aneurysma’s (plaatselijke verwijding van een slagader) en halsslagaderoperaties. Alle vaatchirurgische klinieken zijn sinds 2014 verplicht om gegevens van deze patiëntengroepen te registeren. Daardoor geeft het nieuwe keurmerk een beter inzicht in de zorg rondom behandelingen bij aneurysma en de halsslagader.

Patiëntvriendelijker
Het Catharina Hart- en vaatcentrum scoort uitstekend op deze twee fronten. Het Catharina Ziekenhuis is een expertisecentrum en voor de complexe aneurysma- en halsslagaderoperaties worden patiënten uit andere ziekenhuizen naar het Catharina Ziekenhuis verwezen.

Op het gebied van aneurysma’s is het Catharina Hart- en vaatcentrum zelfs één van de grootste van Nederland. “We zijn niet alleen bijzonder in het aantal aneurysmapatiënten, we opereren ook in ruim 90 procent van de gevallen endovasculair, dus via de lies met een stent”, vertelt Cuypers. “In de meeste andere ziekenhuizen wordt bij aneurysma’s nog vaak een grote buikoperatie uitgevoerd. Bij een buikoperatie is de hersteltijd langer en de kans op complicaties groter, dus een endovasculaire operatie is een stuk patiëntvriendelijker.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen