Transparantiegegevens gepubliceerd door ZINL

Array

De Federatie Medisch Specialisten heeft in samenwerking met de brancheorganisaties het afgelopen jaar hard gewerkt aan de nieuwe werkwijze voor het transparant maken van kwaliteitsinformatie. Het proces van aanlevering aan het Zorginstituut is inmiddels zo goed als afgerond. De (nieuwe) gegevens in de openbare database op de website Zorginzicht zijn gepubliceerd. Daarna volgt een publicatie van de informatie uit de aangeleverde gegevens op de website Kiesbeter. Daarmee kan de informatie gebruikt worden voor zorginkoop en er is keuze-informatie voor patiënten beschikbaar.
OperatielampenJaar van de Transparantie
Meer en betere informatie voor de patiënten over de kwaliteit en de kosten van de zorg, dat is de essentie van het Jaar van de Transparantie. Dit Jaar van de Transparantie loopt van maart 2015 tot en met maart 2016 en is een initiatief van Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Alle partijen in de zorg leveren dit jaar gezamenlijk een extra inspanning om de beschikbaarheid en vindbaarheid van betrouwbare en begrijpelijke informatie voor patiënten een impuls te geven.

Gezamenlijke inspanning zorgveld
Veel partijen in de zorg, waaronder de FMS, NVZ, NFU, NPCF, ZN en het Zorginstituut Nederland, richten hun focus eerst op vindbaar en begrijpelijk maken van bestaande kwaliteitsinformatie, met name van de medisch specialistische (curatieve) zorg. Het maken van patiëntenversies van bestaande kwaliteitsrichtlijnen en het online toegankelijk maken van die kwaliteitsinformatie (uit de medisch specialistische zorg) is dan de belangrijkste klus. In de tweede helft van het jaar richt de aandacht zich op die zorgsectoren waar die kwaliteitsinformatie eerst nog ontsloten moet worden voordat deze op een voor patiënten begrijpelijke wijze kan worden gepresenteerd.

Rol van Zorginstituut Nederland
Op basis van de wettelijke taken van het Zorginstituut heeft de minister de regie van het Jaar van de Transparantie bij het Zorginstituut neergelegd. Het Zorginstituut zal het voortouw nemen in het realiseren van het:

• versneld voor patiënten beschikbaar stellen van informatie over de kwaliteit van zorg;
• ontwikkelen van kwaliteitsrichtlijnen en -indicatoren en het voor patiënten begrijpelijk maken ervan;
• doorontwikkelen van de website KiesBeter als betrouwbaar startpunt voor het vinden van (keuze-)informatie voor patiënten;
• zorgen dat patiënten vooraf meer inzage krijgen in de kosten van een behandeling.

Bron: Zorginstituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen