Amphia past nieuwe operatietechniek bij gescheurde kruisband toe

Array

image001Je toekomst aan een zijden draadje
Een gescheurde voorste kruisband betekende tot nu toe vaak het einde van een actief sportleven. Dankzij een nieuwe operatietechniek, de zogeheten Ligamys techniek, ziet de toekomst er rooskleuriger uit. Door in een vroeg stadium de gescheurde voorste kruisband samen met een soort draad terug te hechten kan de eigen voorste kruisband worden behouden. Een minder ingrijpende operatie, sneller herstel en grotere kans op optimale genezing tot gevolg.

Inwendige brace biedt oplossing
Bij het verdraaien van de knie, bijvoorbeeld tijdens het sporten, kan de voorste kruisband scheuren. Tot nu toe betekende dit een lange periode van revalidatie en in veel gevallen ook een operatie: de zogeheten kruisband reconstructie. Met deze ingreep wordt een nieuwe voorste kruisband gemaakt van de hamstringpezen. De nieuwe Ligamys techniek is een operatietechniek die de gescheurde kruisband op natuurlijke wijze helpt herstellen. Naast het hechten van de kruisband wordt ook een stevige draad met een veer in de knie gebracht die als een soort inwendige spalk de gehechte kruisband beschermt. Hierdoor is de kans op natuurlijke genezing vele malen groter en kan de sporter zijn eigen kruisband behouden. “Die inwendige spalk vangt de klappen op die de kruisband te verwerken krijgt. Daardoor krijgt de gehechte voorste kruisband rustig de tijd om in te groeien”, vertelt orthopedisch chirurg Peter Joosten.

Voordelen voor de patie?nt
Maaike van den Borne is net als Peter Joosten gespecialiseerd in sportgerelateerde aandoeningen. Ieder jaar behandelen zij vele sporters met knieband letsels. Zij hebben zich laten inspireren door mooie resultaten met de Ligamys techniek in Duitsland en Zwitserland. Samen met orthopeden uit andere belangrijke kniecentra in Nederland zijn zij nu een onderzoek gestart naar deze nieuwe techniek. Van den Borne: “Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe behandelmethoden. Maar we willen er wel zeker van zijn dat een nieuwe techniek echt voordelen oplevert voor de patie?nt. Iedereen die geopereerd is met de Ligamys techniek wordt daarom nauwkeurig gevolgd. We kunnen op die manier de effecten van deze methode vergelijken met de bestaande methode in Nederland: wat werkt het best?” Joosten vult aan: “De nieuwe Ligamys techniek is veelbelovend. We verwachten dat sporters al na zes maanden de knie weer voluit kunnen belasten. Met behoud van eigen kruisband en zonder dat we pezen hebben moeten gebruiken om het herstel te bereiken”.

Foto: Maaike van de Borne en Peter Joosten voeren ligamys operatie uit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen