Laat de canule kinderen niet stikken

Array

muziek‘Antonia Speelt’ maakt lied en videoclip voor de canule kinderen in Nederland
‘Antonia Speelt’ schreef het lied ‘op een dag’ waarin ze aandacht vraagt voor de canule kinderen in Nederland. Met een indringende videoclip neemt ze haar publiek mee in het leven van één van hen, het kleine meisje Elin,- de clip maakt de enorme impact op het gezin voelbaar en zichtbaar.

Canule
De canule zorgt ervoor dat een kind kan ademen wanneer dit op een normale wijze niet mogelijk is, middels een opening in de luchtpijp. Dit heeft een enorme impact op het leven van een canule kindje en zijn of haar hele gezin. Ieder moment loopt het kindje het risico te stikken en kunnen (ernstige) calamiteiten optreden. Dit maakt dat er voortdurend toezicht en intensieve zorg nodig is. Een normaal leven is niet mogelijk. Nederland telt ongeveer 5000 canule kinderen en door de toenemende medische technische ontwikkelingen neemt deze groep alleen maar toe. Meer onderzoek naar de psychosociale gevolgen van een canule is hard nodig om de kwaliteit van hun leven te vergroten en te verbeteren.

Een lied van hoop
De muzikanten werden geraakt door het verhaal van ‘Elin’, een canule kindje uit hun stadje Buren (GLD). Van dichtbij waren ze getuige van de strijd die dit kleine meisje dagelijks voert om te kunnen leven/overleven. Ze kan niet praten, eten zonder sonde en is vrijwel de hele dag gekoppeld aan medische apparatuur: “beademingsmachine, monitor en sondevoedingspomp”. Met hun lied ‘op een dag’ geeft Antonia Speelt de toeschouwer een unieke inkijk in haar leven en geeft hiermee alle canule kinderen in Nederland een ‘stem’.

Antonia Speelt
De psychologen Misha, David en Sarah Blom vormen samen ‘Antonia Speelt’. Ze maken muziek en theater; momenteel zijn ze volop bezig met theaterproject ‘DAG MAMA’, een voorstelling voor mantelzorgers, verzorgenden en geïnteresseerden waarin de kennis, kunde en begrip voor dementie wordt vergroot (www.oudwordenmetzorg.nl). Dit doen ze samen met hun moeder Lydia van den Heuvel. Ze wonen en werken in Buren, op hun hoeve Kunsthof de Heuf (www.kunsthofdeheuf).

OP EEN DAG MAAK JE MEE (Songtekst), ‘ANTONIA SPEELT’ VOOR DE CANULE KINDEREN
COUPLET
Elke dag
Sta je daar
Met een lach
Voor het raam

En je wijst
Naar het plein
Waar de kinderen
Samen zijn

Kind, ik kijk
Met je mee
En ik voel
Jouw verdriet

Nog steeds
ben je blij
En omarmt
wat je ziet

REFREIN
Je geeft
niet om zekerheid
En je neemt
wat je krijgt

En je valt
als je even staat
Met een lach
die ontstijgt

Die kracht
mag niet verloren gaan
Want ze geeft
ons veel moed

Zoals jij
in het leven staat
Dat doet de wereld goed

COUPLET
Op een dag
Maak je mee
Dat je rent naar het plein

Op een dag
Zul je zien
Even kind kunnen zien

Dan zie ik
Hoe mijn meid
Zich ontplooit
Tot een vrouw

Die geeft aan haar kind
Wat ik gaf aan jou

REFREIN
Je geeft
niet om zekerheid
En je neemt
wat je krijgt

En je valt
als je even staat
Met een lach
die ontstijgt

Die kracht
mag niet verloren gaan
Want ze geeft
ons veel moed

Zoals jij
in het leven staat
Dat doet de wereld goed

OUTRO
Hou vol kleine meid
Want we staan aan je zij
Hou vol kleine meid
Want we staan aan je zij
Want we staan aan je zij
Want we staan aan je zij
Want we staan aan je zij
Want we staan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen