Digitale dubbelganger voorspelt uitkomst operatie tumoren mondgebied

Tumoren in de mondholte worden meestal operatief verwijderd. Maar als de gevolgen hiervan te ernstig zullen zijn, kan worden gekozen voor een alternatieve, orgaansparende behandeling. Het Antoni van Leeuwenhoek en de Universiteit Twente (Instituut MIRA) werken daarom aan een digitale dubbelganger van patiënten, waarmee de gevolgen van de operatie vooraf kunnen worden voorspeld. Promovendus Maarten van Alphen realiseerde de eerste stappen van dit project en promoveert op 27 augustus 2015.

Mondholtekanker wordt bij voorkeur operatief verwijderd Maar dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals blijvende problemen met slikken en spreken. Als van tevoren duidelijk is dat de verwachte functionele gevolgen groot zijn, kan worden gekozen voor een alternatieve behandeling. De arts en patiënt kunnen dan kiezen voor een combinatie van bestraling en chemotherapie. Helaas blijkt het in veel gevallen lastig om vooraf een goede inschatting te maken van de gevolgen van de operatie.

Virtuele operatie
Het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek is daarom, in samenwerking met de Universiteit Twente, een project gestart waarvan het uiteindelijke doel is om een digitale dubbelganger van patiënten te maken. Op die dubbelganger kan de operatie dan vooraf virtueel worden uitgevoerd. Prof. dr. Fons Balm, hoofd-halschirurg in het Antoni van Leeuwenhoek, geeft met dr. ir. Ferdi van der Heijden van de Universiteit Twente leiding aan dit project. Balm: “Met de digitale dubbelganger en de virtuele operatie kunnen we straks vooraf nauwkeurig voorspellen wat de gevolgen van de operatie zullen zijn. We kunnen dan bijvoorbeeld zien wat de gevolgen zullen zijn voor de slikfunctie, en we kunnen zelfs verstoorde spraak hoorbaar maken. De arts en patiënt kunnen dan in samenspraak besluiten of ze deze gevolgen acceptabel vinden of niet.”

Tong en lippen
Promovendus Maarten van Alphen werkte afgelopen jaren aan de technische kant van dit project. Op 27 augustus 2015 promoveert hij aan de Universiteit Twente. Dankzij het werk van Van Alphen is een belangrijke eerste stap gezet richting de realisatie van de digitale dubbelganger. Hij werkte aan een biomechanisch model van de tong en de lippen, en aan de techniek om dit model straks per patiënt te kunnen personaliseren. Dat is nodig, omdat bij ieder individu de spieren en zenuwen toch net iets anders lopen. Met behulp van een voor de patiënt weinig vervelend onderzoek kan het basismodel aangepast worden naar hun eigen tong en lippen. In deze video leggen Balm en Van Alphen uit hoe hun techniek werkt

https://www.youtube.com/watch?v=MmdgN0_IFZM

Het model van de digitale dubbelganger moet nu nog verder uitgebreid worden, zodat ook andere onderdelen van het mond- en keelgebied erin worden meegenomen. Daarna kan de techniek worden vertaald naar een toepassing in de kliniek. Balm hoopt dat hij over enkele jaren de eerste patiënten op deze manier persoonlijker en nauwkeuriger kan adviseren over hun behandeling.

Extra informatie over de promotie:
Maarten van Alphen promoveert op 27 augustus om 14.45 uur op zijn proefschrift ‘Towards a predictive model for functional loss after oral cancer treatment.’ De promotie heeft plaats in  gebouw de Waaier, collegezaal 4 op de campus van de Universiteit Twente. Zijn promotoren zijn: prof.dr.ir. C.H. Slump en prof.dr. A.J.M. Balm van de faculteit Elektotechniek, Wiskunde en Informatica.

Bron: AVL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen