Tandartsen vragen kinderen om aandacht voor mondzorg ouderen

Kaart_Nat_Ouderendag_tandartsMinder dan 6 op de 10 mensen tussen de 70 en 80, en minder dan 40% van de 80 plussers zag in 2014 een tandarts. Die getallen moeten omhoog, vindt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Om deze doelgroep te bewegen om naar de praktijk te komen, schakelt de KNMT nu familieleden in.

Om meer bewustzijn te creëren voor het belang van goede mondzorg – ook op latere leeftijd – heeft de beroepsvereniging voor tandartsen deze week een ansichtkaart voor patiënten verspreid onder al haar leden. Doel van de ansichtkaart is om bezoekers van een tandartspraktijk te prikkelen – met de vraag: ‘Hoe lang is úw vader of moeder al niet bij de tandarts geweest?’

Spreek simpelweg je ouders aan
Op de kaart staat het lage aantal ouderen dat de tandarts bezoekt en wordt het belang ervan dat wel te blijven doen benadrukt. Ten slotte maakt de kaart duidelijk wat iedereen kan doen om ouderen te stimuleren hun gebit te laten controleren door simpelweg de ouders erop aan te spreken.

Het belang van een gezonde oudere mond
Op de kaart wordt ook het belang van een gezonde mond uitgelegd. Een fit gebit betekent immers beter kunnen eten, een frissere adem en een goede uitstraling. Maar ook de link tussen mondgezondheid en de algehele gezondheid wordt aangestipt: ziekten in de mond kunnen samenhangen met of risicofactoren zijn voor aandoeningen elders in het lichaam. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten of (aspiratoire) longontsteking.

‘Open huis’ op Nationale Ouderendag
De kaartenactie maakt onderdeel uit van een waaier aan acties die de KNMT, veelal samen met andere organisaties in de mondzorg, onderneemt om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen in Nederland te verbeteren. Zo start binnenkort ook een project om de samenwerking tussen tandartsen en huisartsen te verbeteren, en loopt er een onderzoek naar hoe tandartspraktijken het best ouderen ‘in beeld’ kunnen houden. Op vrijdag 2 oktober, Nationale Ouderendag, houden veel tandartspraktijken ‘open huis’ voor oudere patiënten. Ze organiseren die dag allerhande activiteiten speciaal gericht op 65-plussers. Op de mondzorgvoorlichtingswebsite www.allesoverhetgebit.nl verschijnt binnenkort een overzicht van deelnemende praktijkenen

Bron: KNMT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen