Tekenbeet? Maak een revolutie mogelijk!

Array

Een bedrijf uit Oss ontwikkelt een nieuwe test voor de ziekte van Lyme. De nieuwe test kan een revolutie betekenen in de diagnose ervan. Met anderhalf miljoen tekenbeten en jaarlijks meer dan 25.000 geïnfecteerde mensen is de ziekte van Lyme een groot probleem geworden in Nederland. Het oosten van Nederland wordt het hardst getroffen door de ziekte. Het bedrijf Innatoss Laboratories zoekt nadrukkelijk in Drenthe, Overijssel en Gelderland naar vrijwilligers met een tekenbeet. Zij maken een vergelijk tussen de revolutionaire methode en de huidige standaardtesten mogelijk.

Oost-Nederland kleurt rood van de Lyme
Op tekenradar.nl, de site van het RIVM waar tekenbeten gemeld kunnen worden, kleurt de kaart van Nederland rood in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Oost-Groningen. De rode kleur duidt op een grote hoeveelheid mensen met de kenmerkende rode ring, een vroege uiting van de ziekte van Lyme. Helaas komt deze maar in ongeveer 50% van de gevallen op. In de andere gevallen hangt de diagnose vaak af van een testuitslag.

Huidige tests niet goed genoeg
De antistof-tests die de huisarts te beschikking heeft, zijn pas na 8 weken gevoelig genoeg. Terwijl antibioticum juist in de vroege fase van de ziekte het beste werkt. De lange wachttijd komt doordat de antistoffen die in de tests gemeten worden pas laat opkomen. Ook zijn de tests zo specifiek dat er regelmatig iemand met Lyme naar huis gestuurd wordt. Daarom werkt Innatoss aan een andere principe.

Nieuwe test werkt binnen vier weken
Er wordt in Oss een test ontwikkeld die binnen vier weken na de tekenbeet uitsluitsel geeft. Deze test maakt gebruikt van de T-cellen. Directeur Anja Garritsen heeft hier veel ervaring mee vanuit haar verleden bij MSD en Organon. “Er is bekend dat deze cellen betrokken zijn bij de vroege afweer tegen een infectie met de bacterie die Lyme veroorzaakt. Daarom is het logischer om hier te zoeken naar echte vernieuwing in plaats van weer een andere antistof-test te ontwikkelen.” De innovatieve test is bovendien extra gevoelig doordat meerdere bacteriestammen gelijktijdig herkend worden.

Vrijwilligers met tekenbeet gezocht
Innatoss is een grote studie gestart om dit nieuwe concept te bewijzen. Aan 500 vrijwilligers met een tekenbeet wordt gevraagd om bloed af te staan. Meedoen kan via www.innatoss.com/lymestudie. De teek moet in de laatste 2 weken gevonden zijn en vermoedelijk een dag hebben vastgezeten. Om te bewijzen dat de snelle methode werkt, is het van belang dat mensen zo snel mogelijk getest worden. Innatoss werkt samen met bijna 100 priklocaties in Nederland. Zo kan de bloedafname altijd in de buurt plaatsvinden. Bij alle vrijwilligers wordt de nieuwe test van Innatoss vergeleken met de twee standaardtests. Als de nieuwe test sneller werkt, dan gaat de toekomst van Lyme diagnostiek binnenkort erg veranderen.

tekenradar

Bron: www.Tekenradar.nl (site van RIVM)

Over Innatoss Laboratories
Innatoss Laboratories BV is een onderzoeks-intensief MKB bedrijf gevestigd op het Pivot Park in Oss. Innatoss werd in 2012 opgericht door CEO Anja Garritsen en richt zich op de ontwikkeling van nieuwe testen voor Q-koorts en de ziekte van Lyme, die gebaseerd zijn op het meten van cellulaire immuunrespons. Q-detect™ werd in december 2014 in Nederland geregistreerd. Naast Q-koorts is ook de ziekte van Lyme een belangrijk speerpunt. Een proof-of-concept studie voor een cellulaire Lyme test is begin juni gestart. Marktintroductie van de nieuwe techniek volgt waarschijnlijk in 2016.

Innatoss is de laatste tijd veel in het nieuws m.b.t. de ziekte van Lyme, o.a. bij Nieuwsuur en op NPO Radio 1. Voor meer informatie: http://www.innatoss.com

Animatie over Innatoss


Bron: Innatoss

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen