Stemproblemen en slikproblemen (laryngologie)

Array

LUMCEen probleem bij het slikken of met de stem kan op elke leeftijd voorkomen en verschillende oorzaken hebben. In het dagelijks leven leidt het vaak tot vervelende beperkingen. Om u snel en zo goed mogelijk te kunnen helpen, heeft een team van KNO-artsen van het LUMC zich gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van deze aandoeningen. Door ervaring te combineren met wetenschappelijk onderzoek, kunnen we u de meest geavanceerde zorg bieden die beschikbaar is.

Waarom u bij ons in goede handen bent
Multidisciplinair team
Keel- Neus- en Oorheelkunde (KNO) is het specialisme dat zich onder meer bezighoudt met problemen van de luchtweg, de stem en bij het slikken. Dit specifieke vakgebied noemen we laryngologie. Onze laryngologen werken niet alleen, maar binnen een toegewijd behandelteam. Dit team bestaat uit logopedisten, KNO-artsen in opleiding, een verpleegkundig coördinator en een doktersassistent. Het behandelteam werkt al jaren samen en heeft in die tijd waardevolle expertise opgebouwd. Mede daarom worden patiënten uit heel Nederland naar Leiden doorverwezen.

Uw behandelend arts werkt daarnaast nauw samen met andere specialisten, zoals radiologen, neurologen, longartsen en maag-darm-leverartsen. Juist dankzij deze samenwerking kunnen we u zorg op hoog niveau bieden.

Zorgpaden stem- en slikproblemen
Als u een stem- of slikprobleem hebt, willen we u zo snel mogelijk duidelijkheid kunnen geven. Daarom hebben we verschillende ‘zorgpaden’. Dit houdt in dat we uw eerste consult, eventuele vervolgonderzoeken en een behandeling zoveel mogelijk op elkaar afstemmen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw afspraak bij de KNO-arts/laryngoloog meteen samengaat met een consult bij de logopedist en de verpleegkundig coördinator. Zo zorgen we dat u snel weet waar u aan toe bent.

Uitgebreide behandelmethoden
U kunt bij voor een groot aantal behandelingen terecht op het gebied van stem- en slikproblemen. Bij veel van de stoornissen waarin wij ons hebben gespecialiseerd zijn er bovendien meerdere ingrepen mogelijk. Bijvoorbeeld bij stembandverlammingen (stilstaande stemband), afwijkingen in het oppervlak van de stembanden (poliep, cyste, vocal fold scar) en spasmen van de spieren van de stembanden (spasmodische dysfonie). Soms zijn deze ingrepen klein en kunnen ze op de polikliniek plaatsvinden en soms is het nodig om u te opereren.

Zo kunnen we een stembandverlamming behandelen met een inspuiting (injectie) van een vulmiddel in de stemband of met een operatie aan het strottenhoofd vanuit de hals (laryngeal framework surgery, thyreoplastiek). De mogelijkheden zijn niet alleen divers, maar kunnen soms ook gecombineerd worden, zoals een chirurgische ingreep en logopedie.

Welke behandeling voor u het beste is, hangt af van de resultaten van de onderzoeken, maar ook van uw eigen wensen. Uw arts zal dit altijd uitgebreid met u doornemen en u stap voor stap uitleggen wat u bij een behandeling kunt verwachten.

Visualisatiemethode
De visualisatiemethode is in het LUMC ontwikkeld voor patiënten met een stem- of spraakprobleem waar geen lichamelijke oorzaak voor is. Dit noemen we niet-organische stem- en spraakstoornissen. De visualisatiemethode kan helpen om de stem of spraak weer terug te krijgen. Het bijzondere van deze methode is dat 1 behandeling meestal genoeg is om de stem of spraak weer normaal te krijgen.

Wetenschappelijk onderzoek
Het LUMC is naast een zorgcentrum ook een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar stem- en slikproblemen. We zijn continu op zoek naar nieuwe behandelingen of manieren om bestaande behandelingen te verbeteren. Dat doen we bijvoorbeeld via metingen voor en na bepaalde behandelingen, zodat we uitkomsten met elkaar kunnen vergelijken. Vaak werken we voor dit soort onderzoeken samen met nationale en internationale centra. En soms kunt u ook zelf meedoen met wetenschappelijk onderzoek.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen