Behandel mannen en vrouwen niet gelijk

Array

man-vrouw-sekse-225x200Op naar gender-sensitief onderwijs
Voor vrouwen hangt het verlies van naasten en het ervaren van relationele problemen meer samen met het ontstaan van depressie dan voor mannen. De wetenschap produceert steeds meer dergelijke kennis over sekse- en genderverschillen in psychische problematiek, maar die kennis wordt onvoldoende opgenomen in het (post)academisch onderwijs. Dat stellen Emma Bernard en Marrie Bekker (beiden verbonden aan de Tilburg University). In hun artikel ‘Behandel mannen en vrouwen niet gelijk’, uit het septembernummer van De Psycholoog, het tijdschrift van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), pleiten zij daarom voor een verandering binnen het onderwijs. ‘Expliciet aandacht besteden aan wetenschappelijk aangetoonde sekse- en genderverschillen is een mooie kans om de kwaliteit van de opleidingen te verbeteren.’.

Verder in het septembernummer van De Psycholoog:

Zwangere vrouwen depressief door MH17-ramp?
De vliegramp met de MH17 vond plaats tijdens een langlopend onderzoek naar depressieve symptomen bij zwangere vrouwen. Sophie Truijens en collega’s van Tilburg University gingen na of zwangere vrouwen depressiever werden na de ramp. Zij concludeerden: vrouwen die 32 weken zwanger waren, hadden een significant hogere score in de zomer van 2014 (net na de ramp) dan vrouwen in 2013 tijdens dezelfde zomermaanden. Deze conclusie werd in verschillende media (NRC, Trouw) breed uitgemeten. In De Psycholoog neemt Daniël Lakens (Technische Universiteit Eindhoven) de data van dit onderzoek nog eens kritisch onder de loep en zet vraagtekens bij de getrokken conclusies: ‘Het kan best dat niet de vliegramp maar de mooie zomer in 2013 en de regenachtige zomer in 2014 voor verschillende scores tussen de jaren zorgen.’

En:

Pittige cliënten
Redacteur Geertje Kindermans ging op reportage en volgde Theo Smit, gz-psycholoog werkzaam bij Philadelphia, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Smit werkt met volwassenen ‘met een laag niveau’ – een IQ van tussen 20 en 80-90. Alles komt in deze reportage voorbij: angst, somberheid, agressie, geweld, seksueel misbruik en niet helemaal begrijpen wat er precies gebeurt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen