Landelijk Congres Bewegen en activeren in de ouderenzorg

Array

ouderen sportKom in beweging!
Bewegen is belangrijk, dat weten we allemaal. Toch bewegen mensen die afhankelijk zijn van langdurende zorg veel te weinig. Zorgverleners zijn geneigd snel taken over te nemen, waardoor cliënten minder zelfredzaam worden. Door verzwakking van de lichamelijke en geestelijke conditie worden zij sneller afhankelijk van intensieve hulp.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een beroep gedaan op de ouderenzorg om goede beweegstimulering als onderdeel van verantwoorde zorg op te pakken. Daarmee is de opdracht bij de zorginstellingen gelegd om op structurele wijze het activeren en bewegen van de ouderen te implementeren in haar zorgaanbod.

Aandacht voor bewegen en activeren in de ouderenzorg is van groot belang op alle beweegterreinen, maar ook door alle beroepsgroepen. Daarom organiseert StudieArena op 16 november 2015 de 4e editie van het landelijk congres Bewegen en activeren in de ouderenzorg. Het congresprogramma is een initiatief van StudieArena en zorginnovatiebureau DAZ i.s.m. NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Beweging) en de VU Amsterdam.

Alle beweegvormen komen tijdens het congres aan bod: preventief, recreatief, functioneel en therapeutisch bewegen. Speciale aandacht gaat uit naar de vraag hoe activeren en bewegen in de ouderenzorg kan worden gestimuleerd.

Prof.dr. Erik Scherder, hoogleraar Bewegingswetenschappen en Klinische Neuropsychologie, vertelt over de psychologische kant van bewegen. Wat zijn de gevolgen als kwetsbare ouderen te weinig worden geactiveerd? Wat doet ons bewegen? Welke resultaten kan je behalen met eenvoudige op de cliënt afgestemde bewegingsprogramma’s. Olga Commandeur, oud olympisch sportster en vitaliteitscoach, laat de deelnemers ervaren wat een goede beweeghouding is en wat dat met je doet.

Het congres vindt plaats op 16 november 2015 in Spant! in Bussum. StudieArena biedt de deelnemers een gevarieerd congresprogramma met keuze uit 22 inspirerende deelsessies. Daarnaast kunnen zij ook kennis maken met verschillende beweegproducten en organisaties op de informatiemarkt.

Het complete congresprogramma staat op: http://www.studiearena.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen