6 goede redenen om acuut te stoppen met roken!

Al is roken de afgelopen tijd minder populair dan een aantal jaar geleden. Toch steekt één op de vier mensen nog regelmatig een sigaret op. Rokers lijken weinig genegen te stoppen ondanks voorlichting over de nadelen van roken.  In dit artikel 6 wetenschappelijke redenen waarom het beter is om acuut te stoppen met roken.

 1. Stoppen maakt je gelukkig!

  Een veelvuldig gehoord argument is dat mensen minder spanning denken te ervaren als zij roken en meer van het leven kunnen genieten. Uit een onderzoek van de Brown University of Southern California blijkt, dat degenen die gestopt zijn met roken juist meer geluk ervaren dan voorheen. Als mensen daarna toch weer beginnen met roken, zakt hun stemming.

Als het gaat om het verminderen van somberheid of stress, is sporten een veel gezonder alternatief. De hersenen maken tijdens het sporten het positieve hormoon endorfine aan, wat een positief en prettig gevoel veroorzaakt. Het argument dat roken spanning vermindert berust eerder op een mythe dan de werkelijkheid.

 1. Roken is slecht voor je huid

  Mensen vinden het belangrijk om er zo lang mogelijk goed en verzorgd uit te blijven zien. Een frisse, stralende persoonlijkheid heeft aantrekkingskracht op mensen in je omgeving. Degenen die er goed uitzien hebben dan ook relatief meer succes in hun leven. Roken heeft echter onmiskenbaar veel negatieve gevolgen voor je huid. Toch is men geneigd om deze realiteit weg te stoppen. Uit onderzoek door het Engelse Staffordshire University blijkt dat vrouwen geschokt zijn als zij zien wat roken met de huid doet. Veel vrouwen wilden op grond hiervan meteen stoppen met roken.

 1. Verhoogde kans op gedeeltelijke verlamming

  Rokers zeggen vaak dat zij het belangrijk vinden om te genieten en het korter leven dan maar op de koop toe nemen. Maar niemand wil graag zijn leven doorbrengen als invalide. Wat rokers vaak vergeten is dat zij dubbel zoveel kans hebben op het krijgen van een beroerte. Dit is dan ook de grootste oorzaak van invaliditeit, zoals geheel of gedeeltelijke verlamming links of rechts van het lichaam en slecht, verward of helemaal niet kunnen praten.

De effecten van een beroerte in beeld

De effecten van een beroerte in beeld

 1. Onverwachts financieel voordeel

  Stoppen met roken heeft na medische ook financiële gevolgen. Naast dat je geld bespaart door geen sigaretten meer aan te hoeven schaffen, zijn er nog meer financiële voordelen! Consumenten met een minder gezonde levensstijl betalen vaak meer premie, zo krijgen niet-rokers korting op een overlijdensrisicoverzekering en in zijn algemeenheid kan er bespaard worden op ziektekosten. Zo kun je precies berekenen hoeveel geld je bespaart door vandaag nog te stoppen met roken!

5. Verminderde vruchtbaarheid

Mensen weten dat het beter is om niet te roken tijdens de zwangerschap omdat het slecht is voor de baby. De kans op een vroegtijdige bevalling is veel groter, evenals het risico op miskramen. Maar wat veel mensen niet weten is dat zowel mannen als vrouwen minder vruchtbaar zijn als zij roken.

6. Algeheel gevoel van malaise

Op een verkoudheid zit niemand te wachten. Hoewel een virus hier de boosdoener is, staat vast dat mensen met een verminderde weerstand sneller vatbaar zijn. Hierdoor kunnen zij voortdurend een algeheel gevoel van malaise ervaren. Ook ontregelt roken het natuurlijke afweersysteem van de luchtwegen. Daarom is er een hoger risico op bacteriële infecties.

Dat roken veel nadelige effecten heeft, is over het algemeen wel bekend. Maar als mensen er meer bij stilstaan, dringt het dieper door. Van daaruit kan er een bewuste keuze gemaakt worden om te stoppen. Hiervoor is genoeg hulp voorhanden.

Om alle voordelen op een rij nog eens te bekijken heeft het Trimbos instituut een filmpje gemaakt.

 

Rob

Recente artikelen