Ludieke kijkdozen bij het Havenziekenhuis

Ziekenhuis vraagt aandacht voor eenvoudige taal met ‘smoezenkijkdozen’
Eén op de negen volwassenen heeft moeite met lezen en schrijven. Ook het Havenziekenhuis ziet regelmatig patiënten die tegen dit probleem aanlopen. Van 7 tot en met 13 september is het de ‘Week van de Alfabetisering’ en landelijk worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Ook het Havenziekenhuis neemt hieraan deel. Op 8 september vroegen theatermakers op een ludieke manier aandacht voor het belang van eenvoudige taal.

IMG_1888Met speciale ‘smoezenkijkdozen’ vroegen zij aandacht voor eenvoudige taal onder het personeel van het ziekenhuis. In deze speciale kijkdozen waren ‘smoezen’ en trucjes uitgebeeld die laaggeletterden gebruiken om hun probleem te verbloemen. “Ik ben mijn bril vergeten, kunt u mij vertellen wat er staat?” was er één van. Of: ‘Nee, ik lees nooit, de televisie geeft informatie genoeg.“ De kijkdozen zorgden voor veel herkenning bij het personeel van het ziekenhuis. “Ik merk vaker dat mensen moeite hebben met het invullen van formulieren, maar ik wist niet dat er zó veel mensen in Nederland niet goed kunnen lezen of schrijven”, was een veelgehoorde reactie van medewerkers. Personeel van het ziekenhuis kan tijdens de Week van de Alfabetisering ook zelf oefenen met eenvoudig taalgebruik. Met een speciale prijsvraag kunnen zij medisch jargon ‘vertalen’ in eenvoudig Nederlands.

Laaggeletterde mensen hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ze zich vaak niet goed kunnen redden in de samenleving. Ze ervaren problemen thuis, op het werk of met hun gezondheid. De omgeving weet vaak niet dat zij laaggeletterd zijn, mensen schamen zich ervoor om dit te vertellen. Meestal hebben zij een brede variatie aan trucjes en uitvluchten om hun laaggeletterdheid te maskeren. In de praktijk betekent dit dat laaggeletterden vaak moeite hebben met alledaagse zaken als het invullen van formulieren, het lezen van een bijsluiter en het begrijpen en opvolgen van adviezen van een arts of verpleegkundige. Zinnen en woorden als ‘nuchter naar het ziekenhuis’, ‘oraal gebruiken’, ‘u stopt op tijd met bloedverdunners’ en ‘de uitslag is negatief’ worden niet door iedereen goed begrepen.

Het Havenziekenhuis is bondgenoot in de alliantie tegen laaggeletterdheid en houdt in haar communicatie zoveel mogelijk rekening met laaggeletterden. Zo zijn o.a. de website en de folders geschreven in begrijpelijke taal met korte zinnen en zo weinig mogelijk moeilijke woorden. Daarnaast beschikt de website van het ziekenhuis over een voorleesfunctie. De medewerkers van het Havenziekenhuis zijn er alert op dat ook laaggeletterde patiënten informatie goed begrijpen.

Bron: Havenziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen