Cisca Wijmenga over besteding Spinozapremie

Array

DNACisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica in het UMCG, krijgt  de Spinozapremie uitgereikt – de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. In KennisInZicht maakt ze bekend waar ze de premie van 2,5 miljoen euro aan gaat besteden.

Wijmenga krijgt de prijs met name voor haar werk aan het ontrafelen van de genetische achtergrond van glutenintolerantie (coeliakie). Ze ontdekte dat bij deze patiënten de cellen van het afweersysteem overactief zijn, en toonde aan dat de ziekte een gemeenschappelijke basis heeft met andere auto-immuunziekten zoals reuma, MS en de ziekte van Crohn.

Met het ontrafelen van genetische geheimen stuitte ze ook op nieuwe geheimen. “We leren nu hoe ingewikkeld ons DNA is”, vertelt ze in KennisInZicht. “Sinds vijf jaar zien we dingen die we niet hadden kunnen bevroeden. Maar ondanks die kennis weten we niet precies wat iemand ziek maakt. We hebben gezien dat sommige mensen met een duidelijke genetische aanleg voor een bepaalde ziekte toch niet ziek worden. Hoe komt dat? Wat beschermt ons tegen deze foutjes in ons DNA? Wat maakt dat iemand gezond blijft?”

De Spinozapremie stelt Wijmenga in staat op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen. Het stelt haar in staat om talentvolle jonge wetenschappers voor langere tijd in dienst te nemen. Daarnaat wil ze jonge mensen de kans geven om naar het buitenland te gaan en ervaring op te doen, buitenlandse toponderzoekers uitnodigen naar Nederland te komen voor een sabbatical en zelf haar buitenlandse bezoeken uitbreiden om kennis en inspiratie op te doen.

Bron: UMCG

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen