3.000 jongeren per jaar met forse psychische problemen

Campagne Eerder is Beter moet problemen als depressie bij jongeren voorkomen
Jaarlijks krijgen minimaal 3.000 jongeren voor het eerst te maken met ernstige psychische problemen, zoals depressie en psychose. 75% van de psychische klachten begint voor het 25e levensjaar. Fonds Psychische Gezondheid wil jongeren in een eerder stadium bereiken zodat psychisch leed kan worden voorkomen en lanceert daarom de campagne Eerder is Beter.

Fonds Psychische Gezondheid voert deze campagne om te voorkomen dat jongeren ernstige psychische problemen ontwikkelen en hierdoor langdurig uitvallen op school of werk. Door zo vroeg mogelijk in te grijpen kan een hoop leed voorkomen worden. Gedurende de campagne werkt het Fonds samen met klinisch psychologen en onderzoekers Prof. Dr. Mark van der Gaag en Drs. David van den Berg van de Parnassia Groep in Den Haag.

Rare gedachten
Hoofdonderzoeker Mark van der Gaag: “Het is ons streven om zo vroeg mogelijk hulp te bieden aan jongeren met beginnende psychische klachten. Goede informatie voor deze doelgroep is er vaak nog niet en als jongeren eenmaal ernstige psychische klachten hebben ontwikkeld en bij de GGZ terechtkomen, is het vaak te laat. Wat volgt is een langdurige behandeling die een grote stempel drukt op hun jonge leven. David van detieners jongeren jeugdn Berg en ik willen dit voorkomen en willen een online platform  starten waar jongeren de juiste informatie vinden en een pluis-niet-pluis check kunnen doen. Zij kunnen bijvoorbeeld checken of hun ‘bijzondere ervaringen’, zoals geluiden horen die niemand anders hoort, uit je lichaam treden, het gevoel gescheiden te zijn van de werkelijkheid om je heen, wijzen op de eerste signalen van een psychische aandoening of juist niet.”

Ouders vertellen onderzoekers van der Gaag en van den Berg vaak dat de klachten bij hun kinderen al jaren eerder begonnen, maar dat zij niet wisten wat ze moesten doen. Ook voor hen zijn de campagne en het online platform bedoeld. Van der Gaag: “Als wij al in het beginstadium kunnen ingrijpen, kunnen we zóveel leed voorkomen. Niet alleen voor de jongeren, maar ook voor hun naasten.”

Op www.eerderisbeter.nl is meer te vinden over de campagne en over op welke manieren mensen kunnen bijdragen. Dit kan door direct te doneren of in actie te komen voor Fonds Psychische Gezondheid bij sportevenementen. Er is een bedrag van € 50.000,- nodig voor het project.

Bron: Fonds Psychische Gezondheid www.eerderisbeter.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen