Dringende oproep – geen verhoging kwik in vis!

De Europese Commissie is van plan om de maximumgehaltes van kwik in vis te verhogen. Dit is gevaarlijk want consumenten worden hierdoor aan hogere doses van dit extreem giftige metaal blootgesteld. Aanstaande maandag 21 september wordt dit voorstel besproken. Foodwatch roept op om met hun mailactie mee te doen en de Europese Commissie te overtuigen deze plannen niet door te zetten!

Kwik is een extreem giftig metaal. Door menselijk handelen, vooral door de uitstoot van kolencentrales en het gebruik van vervuilende pesticides, komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht om daar – vooral in de vorm van het nog giftigere methylkwik – door vissen te worden opgenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt consumenten en noemt kwik in haar top tien van chemische stoffen die de volksgezondheid bedreigen. Vooral zwangere vrouwen en (ongeboren) kinderen lopen extra veel risico. Methylkwik kan onder meer neurologische schade veroorzaken aan het zenuwstelsel en de ontwikkeling van de hersenen bij foetussen verstoren.
Het verhogen van de maximumgehaltes van kwik in vis vergroot deze risico’s.
vis

Stuur daarom een mail en roep Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis op om de maximumgehaltes voor kwik in vis niet te verhogen!

De nieuwe maximumgehalten uit het voorstel van de Europese Commissie zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke standaarden die toezien op de volksgezondheid. De voorgestelde waarden komen voort uit de hoeveelheid kwik die daadwerkelijk in bepaalde vissoorten wordt aangetroffen. Sterk vervuilde vissen met een hoog kwikgehalte krijgen daardoor een hoger toegestaan maximum, vissen met een laag kwikgehalte krijgen een lager maximum. Dit laatste voornemen is een “truc” om de versoepeling van de maximumgehalten te camoufleren.

Uiteindelijk krijgt de consument meer kwik binnen. De verscherpte normen voor kleinere vissen levert geen verbetering op, terwijl de versoepeling van de maximumgehalten voor roofvissen de blootstelling van mensen aan kwik verhoogt. Dit is een perverse maatregel waarvan alleen de visindustrie profiteert, en wel ten koste van de gezondheid van consumenten.

Roep de Europese Commissie daarom op om de voorgenomen versoepeling van de maximumgehalten niet door te zetten maar het probleem bij de kern aan te pakken. In plaats van te sjoemelen met de maximumwaarden van kwik in vis zou de Europese Commissie werk moeten maken van het falende industrie en milieubeleid waardoor kwik onze wateren vervuild.

De maximumgehaltes van kwik mogen voor geen enkele vis verhoogd worden!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen