Eigen verantwoordelijkheid van medewerkers leidt tot ziekteverzuim van bijna nul

Array

Brain of buildings laat medewerkers zelf aantal vakantiedagen bepalen
Ingenieursbureau Brain of buildings uit Valkenswaard heeft als doel gebouwen beter, slimmer en duurzamer te maken. Dit doet directeur Eric Damhuis ook met zijn medewerkers door onder andere elke dag te scrummen en hen binnen werktijd de mogelijkheid te geven aan hun talenten te werken. Gelijkheid en eigen verantwoordelijkheid leiden volgens hem tot werkgeluk. Tijdens de Week van de Ondernemer op 24 september in Eindhoven gaat Brain of buildings directeur Eric Damhuis in gesprek met 200 ondernemers over duurzame inzetbaarheid.

“Wij scrummen elke ochtend met het hele team”
Toen Eric Damhuis tien jaar geleden uit de aannemerij stapte en voor zichzelf begon zat hij snel ziek thuis door te hard werken. Veranderingen in zijn leven besloot hij ook toe te passen in zijn bedrijf. Hij richtte zich meer op de talenten van medewerkers. Bij Brain of buildings past hij dit als directeur ook toe. Elke ochtend om 9.00 uur wordt er met het hele kantoor vijftien minuten staand gescrumd, waarbij iedereen drie vragen beantwoordt: wat heb je gisteren gedaan, wat ga je vandaag doen en wat houdt je tegen? Dit was compleet nieuw in de bouwwereld. Damhuis: “Het scrummen is een onderdeel van onze agile (alert en beweeglijk) of emergente werkwijze en kan alleen bestaan in een open en transparante werkomgeving”. Hij streeft er daarnaast naar om elke medewerker zeventig procent van zijn tijd te laten werken aan zijn talenten en deze te delen met collega’s. Brain of Buildings kijkt daarnaast ook naar de werk-privé balans. Damhuis vertelt: “medewerkers mogen zelf inschatten hoeveel vakantiedagen ze opnemen. Dit vraagt om eigen verantwoordelijkheid waar niet iedereen direct goed in is, maar we mogen van elkaar leren, je mag fouten maken. Mensen moeten vooral hun eigen talenten leren erkennen”. Sinds het aantreden van Damhuis anderhalf jaar geleden ligt het ziekteverzuim bij Brain of Buildings al op vrijwel nul en is het bedrijf gegroeid.

Op weg naar duurzame inzetbaarheid
Met de campagne ‘Op weg naar duurzame inzetbaarheid zetten het ministerie van Sociale Zaken, MKB Nederland en hun partners in op de veranderende arbeidsmarkt. Technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vragen  veel van het aanpassingsvermogen van werkgevers en werknemers. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers nu en in de toekomst op een goede manier duurzaam aan het werk kunnen blijven? Hiervoor zijn zaken als innovatie, bijblijven op je eigen vakgebied, betrokkenheid, gezondheid van werknemers en voortdurende uitwisseling van kennis essentieel. Betrokken medewerkers hebben meer plezier in hun werk en het stimuleren van een gezonde levensstijl kan het ziekteverzuim verminderen. Voor ondernemers is het noodzakelijk om te investeren in de verdere ontwikkeling en scholing van hun werknemers.

Week van de Ondernemer
Ruim 2000 ondernemers bezoeken woensdag 23 en donderdag 24 september de Week van de Ondernemer in Eindhoven. Het actief bevorderen van ondernemers om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid staat centraal. Trend analist Ruud Veltenaar neemt ons mee in de nieuwste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en Eric Damhuis van Brain of buildings laat zien waarom hun aanpak goed werkt. Hierna gaan ondernemers in gesprek met topsprekers en business coaches als oud-sporters Pieter van den Hoogenband en Erben Wennemars.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen