Gen voor botbreuken ontdekt

Array

Onderzoekers van het Erasmus MC en hun Canadese collega’s melden de ontdekking van een nieuw gen dat in grote mate schuldig is aan botontkalking en botbreuken.


Krachtig

Ze beschrijven in vakblad Nature de vondst van het gen EN1, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor osteoporose (botontkalking) en botbreuken.

Er zijn meer dan tachtig genen bekend met vaak voorkomende variaties die invloed uitoefenen op ons geraamte, maar geen enkel doet dat zo krachtig als deze.

Osteoporose
Bij osteoporose (patiëntenfolder) neemt de dichtheid van de botten af, waardoor deze eerst verzwakken en daarna kunnen breken. Onder meer kalk (calcium), fosfor, vitamine D, zonlicht en diverse hormonen houden de botten samen sterk. Ook beweging, dus het skelet aan het werk zetten, draagt daaraan bij.

Vier keer
De onderzoekers stellen dat variaties in het ontdekte gen weliswaar relatief zeldzaam zijn (zo’n 1% van de bevolking heeft ze), maar dat ze de dragers ervan een ongebruikelijk hoog risico op osteoporose geven. Het geconstateerde effect is vier keer  zo groot als dat van de eerder ontdekte genen.

500.000 mensen
Het genetische botonderzoek benutte de gegevens van meer dan een half miljoen deelnemers. Dit is een van de eerste succesvolle ontdekkingen met behulp van de whole genome sequencing-techniek (WGS).

Canada
Prof. André Uitterlinden: “Om dit gen te vinden, hebben we drie jaar internationaal samengewerkt, onder leiding van dr. Brent Richards (McGill University, Montreal, Canada) en dr. Fernando Rivadeneira (Erasmus MC). We konden gegevens gebruiken uit twee grote projecten: het UK10K project, een groot WGS-project in de Engeland, en GEFOS.” GEFOS is het grootste internationale consortium ter wereld op het gebied van genetica van osteoporose.

Afremmen

Dankzij diepgaand experimenteel onderzoek naar het ontdekte gen is nu veel meer bekend over de rol van dit gen in botmetabolisme. Deze kennis biedt perspectieven op de ontwikkeling van medicatie die de ziekte kan afremmen, stoppen of genezen, aldus Uitterlinden.

De Rotterdams-Canadese ontdekking is belangrijk, omdat ingezette botontkalking moeilijk is te keren.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen