Rol van eiwitstructuren in brein bij depressie

Asiya Giniatullina onderzocht de functie van een eiwitstructuur, de C2 domeinen genaamd. Mutaties in C2 domein genen kunnen namelijk bepaalde neurologische ziektes veroorzaken. Het onderzoek concentreerde zich op een erfelijke variatie in het zogenaamde Piccolo gen, dat eerder in verband was gebracht met een relatief hoog risico op een depressiestoornis. Hiertoe ontwikkelde Giniatullina een muismodel waarin dezelfde genvariatie werd aangebracht.

Uit gecombineerd neurofysiologisch en gedragsonderzoek bleek dat de muizen geen depressief gedrag vertoonden, terwijl neurofysiologen op moleculaire en cellulair niveau wel met Piccolo geassocieerde afwijkingen zagen. Giniatullina concludeerde dat het effect van de Piccolo genvariatie op het muizengedrag kennelijk klein is. De mechanismen achter depressieve stoornissen zijn complex: de Piccolo afwijking alleen blijkt niet genoeg om depressie te veroorzaken.

brein hersen hoofd neuro.Naast het onderzoek naar de genetische eiwitbasis achter depressie ontwikkelde Giniatullina een nieuwe methode die op meerdere eiwitten kan toegepast worden. Dit helpt om hun rol bij membraanfusie te verklaren; via membraanfusie worden vloeistoffen door de celwand heen naar buiten gebracht. Met deze methode toonde ze aan dat één specifiek eiwit dat C2 domeinen bevat, genaamd Doc2b , een actieve rol speelt bij het vrijkomen van neurotransmitters uit zenuwcellen.

Giniatullina gebruikte hiertoe een biofysische aanpak, waarbij ze optische pincetten combineerde met gelijktijdige fluorescentie microscopie. Het Doc2b eiwit bleek de uitstoot van stoffen zoals neurotransmitters via de celwand te kunnen versnellen. En dit kan vervolgens weer van invloed zijn op het functioneren van onder andere hersencellen. De uitkomsten zouden wel eens model kunnen staan voor functioneren van vergelijkbare eiwitten.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

  • Startdatum:23-09-2015
  • Tijd: 11.45
  • Locatie: Aula VU
  • Titel: C2 Domain Function in Healthy and Diseased Brain
  • Spreker: A. Giniatullina
  • OnderdeelFaculteit der Aard- en levenswetenschappen
  • Categorie: Aard- en levenswetenschappen
  • Evenementtype: Promotie

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen