Gemeenten schenden privacy van kinderen met psychische problemen

Array

De gemeenten zijn sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg en de jeugd-ggz. In hun pogingen de regie te voeren, slaan gemeenten soms door in wat zij van cliënten willen weten, vinden de LVVP en de LHV. De gemeente mag ouders en kinderen niet dwingen medische gegevens prijs te geven.

De Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP) constateert dat veel gemeenten in Nederland onzorgvuldig met de privacy omgaan van kinderen en jongeren (en/of hun ouders/verzorgers) die behandeld worden voor psychische problemen en stoornissen. Dit blijkt uit een interne vraagronde onder leden van de LVVP. De LVVP vindt dit zorgwekkend en heeft daarom vandaag een brief verstuurd aan het kabinet, de kinderombudsman, het College Bescherming Persoonsgegevens en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

moeder dochter gesprek opvoedingIn de brief beschrijft de LVVP een aantal voorbeelden waaruit blijkt dat de privacy bij veel gemeenten onvoldoende is gewaarborgd. Zo nodigen ambtenaren of het CJG/wijkteam de ouders/verzorgers van het kind uit voor een keukentafelgesprek. Doel van het gesprek is nagaan of een vervolgbehandeling noodzakelijk is en of de behandeling in dezelfde vorm, bij dezelfde zorgaanbieder, kan worden voortgezet. Voor dit gesprek en een vervolgbehandeling is inzage in het behandelplan vereist.
Dergelijke keukentafelgesprekken zorgen voor onrust bij ouders en of verzorgers, constateert de LVVP op basis van reacties van leden. Want met wie krijgen de ouders/verzorgers te maken? Met wie moeten zij over hun kind spreken? Ook is niet duidelijk hoe vertrouwelijk de informatie door de ambtenaren of het CJG/wijkteam wordt behandeld. Dergelijke keukentafelgesprekken dwingen tot het openbaar maken van medisch vertrouwelijke informatie. Echter, ambtenaren en medewerkers van het CJG/wijkteam zijn niet bevoegd om te beoordelen of een vervolgbehandeling nodig is, of in een zelfde vorm of bij een andere aanbieder voortgezet kan worden. Het CJG gaat hier op de stoel van de professional zitten.

Op grond van de voorbeelden ziet de LVVP een toename van ouders en/of verzorgers die de behandeling van hun kind voor generalistische basis-ggz of gespecialiseerde ggz zelf betalen. Op die manier blijft de privacy gewaarborgd. Immers, dan wordt er geen enkele informatie beschikbaar gesteld aan de gemeente of het CJG/wijkteam. Deze toename wordt deels ook veroorzaakt door het feit dat de privacyregeling voor de jeugd-ggz onvoldoende functioneert in veel gemeenten.
De LVVP vindt dit een ongeoorloofde ontwikkeling. De privacy van het kind en zijn ouders/verzorgers dient te allen tijde en voor iedereen gewaarborgd te zijn als de zorg door gemeenten wordt vergoed. Daarnaast dient de privacyregeling te worden toegepast zoals bedoeld.

Kortom, de LVVP maakt zich op basis van de genoemde voorbeelden zorgen om de privacy van kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers die in behandeling zijn voor jeugd-ggz bij een vrijgevestigde zorgaanbieder. De LVVP verzoekt het kabinet dringend om maatregelen te nemen die de privacy van de patiënt garanderen.

Een psychotherapeut uit Arnhem, die niet met naam genoemd wil worden omdat zij bang is voor haar onderhandelingspositie bij de gemeente, zegt dat de gemeente meerdere van haar cliënten dwingt al hun psychische problemen bloot te geven in keukentafelgesprekken met ambtenaren.

De LVVP heeft inmiddels een brief gestuurd aan de staatssecretarissen Van Rijn van Volksgezondheid en Dijkhoff van Justitie, de Kinderombudsman, het College Bescherming Persoonsgegevens en de VNG met het signaal dat in de jeugd-ggz dezelfde regels zouden moeten gelden voor de omgang met privacygevoelige gegevens als in de geestelijke zorg voor volwassenen.

Bron: LVVP

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen